Kitörhet a kereskedelmi háború

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Globális kereskedelmi háború fenyeget Donald Trump acélipari hadüzenete nyomán.

Donald Trump tegnap az amerikai acél-és alumíniumipar képviselőivel találkozott a Fehér Házban, ahol az elnök bejelentette, hogy importvámok kivetésére kerülhet sor.

Nem váratlan, mégis meglepő

Trump a külföldi acéltermékeket 25 százalékos, míg az alumínium termékeket 10 százalékos importvámmal sújtaná, az ehhez szükséges törvényt pedig már jövő héten aláírhatják – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: azért a bejelentés nem érte teljesen váratlanul a képviselőket és a piaci szereplőket. Az elnök az elmúlt hetekben már több alkalommal is tett erre utalást. Igaz, csütörtök délelőtt még úgy tűnt, Trump visszakozik.

Célkeresztben Európa és Kína

Trump kijelentése azonnali jogi következményeket vonhat maga után a kereskedelmi partnerek, egyben a WTO részéről, mivel több szabályt is megsért az importvámok ilyen jellegű bevezetése – magyarázta a vezető elemző. Az elnök lépése ugyanis egyértelmű üzenet Kína és az Európai Unió felé.

Kína esetében az USA nagymértékben támaszkodik a fémipari importtermékekre – folytatta Kiss Mónika, de már így is 29-féle tarifát róttak ki a kínai termékek behozatalára. Az USA külkereskedelmi deficitje tavaly új csúcsra emelkedett Kínával szemben, ezt kívánja lefaragni Trump.

Fekete listás lesz a Harley és a Bourbon?

Az EU azonnali válaszlépéseket fontolgat, korábban már szó volt a Harley Davidson, a Bourbon whiskey, s egyéb élelmiszerek importjának korlátozásáról, vagy megadóztatásáról.

Megtorpant a dollár

Az Erste elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt napok stabil dollárerősödését követően tegnap nagyobb mértékben gyengült az amerikai deviza, miután Donald Trump kilátásba helyezte az importvámokat.

Noha a konkrét döntés csak jövő héten esedékes, s lehetnek kivételek a kvóta alól, a dollár mégis érzékenyen, talán túl érzékenyen reagált a hírre.

Ám ez sem törte meg az EUR/USD korrekcióját, továbbra is a rövidtávú mozgóátlagok alatt tartózkodik a kurzus, így egyelőre ennek folytatódása várható.

Az olajpiac is aggódik

A WTI 61 dollár alá esett a kereskedelmi háború veszélye miatt. Mert az jelentősen visszavetné a globális növekedést. A befektetők azonban nem csak az olajkereslet miatt aggódnak. A magasabb acélárak a palaolaj termelési költségeit is növelik, illetve jóval drágább lesz a szállítóvezetékek építése és karbantartása.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »