Kiújul a vita az egészségügy körül

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A fővárosban a meglévő ellátásokat kell optimálisabban elrendezni, hogy az intézmények így jobban kiszolgálhassák a fővárosiak igényeit - mondta az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az Inforádió Aréna című műsorában kedden. Közben az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke szerint az bevezetni tervezett kancellári rendszer az ágazat permanens adósságproblémáját nem fogja megoldani.

Buda más tészta

Cserháti Péter elmondta, a vidéki kórházstruktúrával szemben a fővárosi - elsősorban a sürgősségi - ellátás sokszor nem egyértelmű, annak ellenére sem, hogy több országos intézet és egyetemi klinika is Budapesten működik. A témában született kormányhatározat három térséget nevez meg - jelezte a miniszteri biztos. Mint mondta: az észak-pesti helyét, amely a Honvédkórház és a dél-pesti , amely az egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint a kardiológiai központ bázisán jönne létre,"hamar megtalálták", azonban a budai térségben, annak geográfiai, közlekedési viszonyai miatt az "egy térség két centrum" elképzelésben gondolkodnak.

Cserháti Péter hozzátette: a budai kórházfejlesztés nagyban függ a kormány - nem feltétlenül az ágazatot érintő - egyéb döntéseitől, így az M0-ás körgyűrű befejezésétől, vagy a Déli és a Kelenföldi pályaudvar jövőjétől.

Összevonások lesznek

A közép-budai térség fejlesztése a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének "összevonásával" valósulhat meg - mondta Cserháti Péter. Ehhez kapcsolódva jelezte, hogy a fejlesztés részeként uniós forrásból megindulhat a János kórház korszerűtlen fűtési rendszerének cseréje. A fővárosi egészségügyi ellátás a már említett centrumokra épülne, és társkórházi státust kapna például a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Uzsoki utcai kórház, a Szent Margit Kórház és a Szent Imre Kórház. Szakkórházakként működne az onkológiai, a pulmonológiai és a reumatológiai intézet - ismertette a miniszteri biztos.

A centrumoktól azt várják - folytatta -, hogy az ellátás legmagasabb szintjén, a legsúlyosabb sérülteket is képesek legyenek minden nap ellátni. 

Cserháti Péter beszélt arról is, hogy a Semmelweis Egyetemnek saját fejlesztési koncepciót kell kialakítania a kormánydöntés értelmében. Ebbe az infrastrukturális fejlesztéseken túl a gyakorlati képzések lebonyolítása, a gyakorlati helyek újragondolása is beletartozik.

Figyelnek a gyerekekre

Jelezte, hogy a fővárosban - összhangban a budapesti fejlesztéssel - a gyermekellátás kiegyensúlyozása is cél, vagyis a tervek szerint "oldanák" a pesti gyermekellátási centralizációt, így bizonyos ellátási formák átkerülnének budai kórházakba. Megemlítette, hogy míg Pesten ezer ágyon folyik gyermekellátás, addig Budán csak 197 ágyon.

A három centrum beruházásának előkészítését jövő március 31-ig kell elkészíteni, egy második ütemben pedig a társkórházakra koncentrálnak. Ez utóbbi előkészítésének határideje jövő év júniusa. A budapesti kórházfejlesztésre 40 milliárd forint hazai és 11 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, utóbbit jellemzően energetikai és infrastruktúra-fejlesztésre lehet fordítani.

Nem ez az igazi megoldás

Molnár Attila az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, abban egyetértenek a kormánnyal, hogy valamilyen változtatásra szükség van a hatékony gazdálkodásért, azonban a rendszerből hiányzó 1-1,5 havi finanszírozást ez a fajta együttműködési forma nem fogja megoldani.

A szakember szerint arra van szükség, hogy az egy régión belül működő kórházak próbáljanak meg együttműködni, a szakmai és a gazdasági kapcsolatokat szorosabb tenni. A tartalékok az intézményeknél elfogytak - tette hozzá -, hiszen a menedzsmentek már mindent megtettek a gazdaságos működés érdekében.

Jelezte azt is, talán nem a legszerencsésebb a kancellári elnevezés, hiszen ennek a fogalomnak nincs hagyománya Magyarországon, ugyanakkor nyugaton már létrejöttek ilyen kórházcsoportok, és véleménye szerint ilyen irányba célszerű továbbmenni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre többen bíznak a magán-egészségügyben »