Kivárhat még a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kihasználhatná a héten napvilágot látott kedvező amerikai makrogazdasági adatokat ahhoz, hogy már decemberben megkezdje mennyiségi enyhítési programjának csökkentését - idézett egy elemzői véleményt a Dow Jones hírügynökség a pénteken közölt friss amerikai munkaerő-piaci adat következményeit latolgatva.

Több elemző ugyanakkor föltette a kérdést: elviselné-e az amerikai gazdaság a hosszú lejáratú kamatok borítékolható megemelkedését a kötvényvásárlások jelenleg havi 85 milliárd dolláros összegének csökkentése után. A tízéves lejáratú amerikai államkötvény hozama közelít a 3 százalékos szinthez, a munkaerő-piaci jelentés közzététele után 2,86 százalékról 2,92 százalékra ugrott.

Nem biztos, hogy sokáig tart a gyorsabb növekedés

Ha mélyebben belegondolunk a gazdasági növekedés természetébe, érdemes a maga helyén mérlegelnünk az amerikai gazdaság harmadik negyedéves bruttó nemzeti termékének (GDP) növekedését.

Scott Brown, a floridai székhelyű Raymond James befektetési vállalat vezető közgazdásza szerint nem várható a mennyiségi enyhítés szűkítése a nyíltpiaci bizottság (FOMC) soron következő, december 17-18-ai ülésén, noha a friss munkaerő-piaci adatok növelték ennek esélyét.

A szakember úgy vélte, a Fed egyelőre kivár, mert látni szeretné a növekvő hosszú távú kamatok és a magasabb infláció hatását, mielőtt elkezdi az eszközvásárlások leépítését.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés