Kockázatosabb lehet Lengyelország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint a piacok teljesen váratlan, "tektonikus erejű" politikai átrendeződésként élik meg a lengyelországi elnökválasztás eredményét, és ez várhatóan a lengyel kockázatok átárazásához vezet.

Eddig Lengyelország a stabilitás földje volt

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai keddi helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda elnökválasztási győzelmével szertefoszlott az a széleskörű eddigi piaci közfelfogás, hogy Lengyelország a stabilitás földje. A politikai bizonytalanság az elnökválasztás előtt egyszerűen nem volt a piaci közbeszéd része Lengyelországgal kapcsolatban.

Most viszont hirtelen teljesen nyitottá vált az őszi parlamenti választások eredménye, és ennek nyomán megnőtt a valószínűsége annak, hogy a két nagy párt, a PiS és a kormányzó Polgári Platform (PO) populista ígérgetésekbe fog. Ez gyengítheti a költségvetési kilátásokat, emellett megterhelheti a befektetési környezetet és a befektetői bizalmat is - hangsúlyozták az RBS londoni elemzői.

Követik Magyarország példáját

Felidézték emellett, hogy a PiS a devizaalapú hitelek kapcsán már hangoztatott olyan véleményt, miszerint az árfolyamkockázat egy részét Magyarország példáját követve vissza kell terhelni a bankokra. Ennek alapján az RBS elemzői szerint valószínűsíthető, hogy a lengyel bankrendszerre az eddigieknél nagyobb terhek hárulnak, és ennek továbbgyűrűző hatása lehet a hitelkihelyezésre.

Mindemellett a lengyel jegybank monetáris tanácsában jövőre fontos új kinevezések válnak esedékessé, és ez is átpolitizált, nehéz folyamattá válhat - vélekedtek az RBS londoni elemzői. A ház szerint a piac még hozzá sem kezdett e kockázatok beárazásához, és ebben a környezetben a lengyel részvények - különösen a bankpapírok - várhatóan sebezhetőbbé válnak a térségi gazdaságok tőzsdéin forgó vállalati papíroknál. Az RBS szerint nyomás alá kerülhet a zloty és a lengyel államkötvény-piac is, különösen a hosszabb lejáratokon, bár rövid távon a meglehetősen erőteljes gazdasági teljesítmény valamelyest védelmet nyújt.

Kihatással lesz a monetáris tanácsra

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői keddi helyzetértékelésükben azt jósolták, hogy az őszi parlamenti választások legvalószínűbb kimenetele most már a PiS győzelme. A ház szerint is megvan az esélye annak, hogy ebben az esetben az új PiS-kormány első törvényalkotási intézkedései között lesz a devizaalapú ingatlanhitelek terheivel küszködő adósok valamilyen formájú megsegítése.

A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy nem tartozik központi előrejelzéseik közé a devizaalapú hitelek kényszerátváltása a piacinál jóval alacsonyabb árfolyamon. Duda elnökké választásának és a PiS valószínűsíthető őszi kormányalakításának a JP Morgan elemzői szerint is hatása lesz a lengyel jegybank új monetáris tanácsi tagjainak - köztük Marek Belka jelenlegi jegybankelnök utódjának - kiválasztására.

A lengyel jegybank függetlensége fennmarad

A lengyel államfő hatásköre az új jegybankelnök és a monetáris tanács kilenc tagja közül háromnak a kinevezése, a kormányfő jogköre pedig a pénzügyi felügyelet vezetőjének kijelölése. Az utóbbi kiléte kulcsfontosságúnak bizonyulhat abból a szempontból, hogy a devizaalapú hitelek ügyében milyen törvényi intézkedés születik - hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szakértői szerint a PiS korábbi monetáris tanácsi tagjelöltjei rendszerint valamivel keményebb és konzervatívabb monetáris alapállásúak voltak, mint a jelenlegi kormánypárt, a PO jelöltjei. A JP Morgan elemzői mindazonáltal úgy vélekednek, hogy a lengyel jegybank függetlensége fennmarad kormányváltás esetén is.

Kezdenek kikristályosodni a kockázatok

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanakkor kiemelték, hogy amikor a PiS 2005 és 2007 között kormányon volt, azt az időszakot "végletesen fellazult" költségvetési politika jellemezte - emiatt a későbbi államháztartási konszolidáció még fájdalmasabbnak bizonyult -, emellett annak a kormánynak a retorikája folyamatosan egyre ellenségesebbé vált a külföldi befektetőkkel szemben.

Ráadásul azt a kormányzati időszakot a reformok hiánya jellemezte, és ez markáns ellentétben áll a jelenlegi PO-kormány reformteljesítményével. Ha a majdani új lengyel kormány visszalép az elmúlt időszak reformintézkedéseitől, az aláásná a lengyel gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint bármelyik párt nyerje is a következő választásokat, az új lengyel parlament valószínűleg kevésbé lesz piacbarát, mint az elmúlt nyolc év parlamentjei. Ha a jelenlegi kormánypárt, a Polgári Platform alakíthatja is meg az új kormányt, valószínűleg szűkebb többsége lesz, mint most, és ezért populistább intézkedésekhez folyamodhat a PiS támadásainak visszaverése végett. A Capital Economics londoni elemzői szerint mindez azt jelenti, hogy kezdenek kikristályosodni azok a politikai kockázatok, amelyektől már az év elején is tartani lehetett Lengyelország esetében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

5G mobil biztonsági megállapodás »

4IG 847 (2,29 ) AKKO Invest 29000 (-1,36 ) ALTEO 770 (0,52 ) ANY 1350 (-1,10 ) APPENINN 415 (-0,95 ) AutoWallis 98 (-1,61 ) BIF 307 (2,68 ) CIGPANNONIA 250 (-3,10 ) Duna House A 3750 (0,27 ) EMASZ 31200 (-0,64 ) ENEFI 437 (4,05 ) FUTURAQUA 91 (-3,21 ) GSPARK 4630 (0,65 ) KULCSSOFT 1200 (-4,00 ) MASTERPLAST 754 (-0,79 ) MOL 2850 (1,42 ) MTELEKOM 447 (0,22 ) NUTEX 28 (0,36 ) OPUS 310 (1,64 ) OTP 13050 (-0,53 ) OTT1 250 (-2,91 ) PANNERGY 750 (1,63 ) RABA 1075 (-0,46 ) RICHTER 5020 (1,01 ) SET Group 109 (-0,91 ) TAKAREK 570 (2,15 ) ZWACK 17150 (0,29 )