Költözik, de Londonban marad az EBRD

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Költözik több mint negyedszázada használt székhelyéről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), de új székháza is London pénzügyi központjában lesz.

Az EBRD londoni bejelentése szerint Simor András, a bank alelnöke - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, aki az EBRD pénzügyi és működési igazgatói tisztségét is betölti - szerdán írta alá az új EBRD-központ bérleti szerződését. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet 1993-ban foglalta el mostani székházát, amely a City keleti szélén fekvő Exchange Square-en emelkedik. Ennek a székháznak a bérlete 2022-ben lejár, és az EBRD abban az évben költözik át a londoni keleti térségében kiépített új üzleti központ, a Canary Wharf irodavárosába, ahol egy 24 emeletes épület felső 12 emeletét foglalja el. A bank szerdai tájékoztatása szerint az új székhelyen az EBRD 3500 alkalmazottja közül 2500-an dolgoznak majd.

Az EBRD igazgatótanácsa - amely a bankot tulajdonló 67 ország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselőiből áll - április 29-én hagyta jóvá a költözési tervet. Az EBRD tavaly 9,5 milliárd euró értékben folyósított új befektetéseket a működési területét alkotó 38 gazdaságnak, és az idei évre - fennállása óta először - 10 milliárd eurót meghaladó folyósításokat tervez. A bank tavalyi nettó eredménye 340 millió euró volt a 2017-ről jelentett 772 millió euró után. A csökkenés részben a törökországi befektetések után eszközölt tartalékolás költségeiből eredt az EBRD eredménybeszámolója szerint. A nem teljesítő kinnlevőségek aránya a teljes hitelportfolión belül 2018-ban 4,7 százalék volt az egy évvel korábbi 3,9 százalék után. Az EBRD beszámolója szerint a rossz kinnlevőségek arányának növekedését is jórészt a törökországi gazdasági fejlemények okozták.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Most mi lesz?- rövidülhet a kereskedési idő a tőzsdén »