Komoly vita volt a Fed-ben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nézetkülönbségeket tárt fel a Fed januári monetáris politikai döntéshozó tanácskozásának szerdán közzétett jegyzőkönyve a gazdasági növekedés mérésére figyelembe vett mutatószámok tekintetében, a testület azonban határozottan kiállt a monetáris ösztönző program fokozatos kivezetésének folytatása és az alacsony kamat politikájának hosszabb idejű fenntartása mellett.

Federal Reserve

Gyors a kivezetés üteme?

A testületben vita alakult ki a kamatlábak alakulásának rövid távú kilátásairól, a monetáris politikai szándéknyilatkozat (forward guidance) megfogalmazásáról, valamint az infláció és a foglalkoztatás alakulásának értékelésében.

A testület néhány tagja - bár kisebbségben maradtak - annak a véleményének adott hangot, hogy a Fed "viszonylag rövid időn belül" az irányadó kamat megemelésére kényszerülhet.

Voltak a testületnek olyan tagjai is, akik túl kockázatosnak tartották a mennyiségi monetáris ösztönző program fokozatos kivezetésének folytatását a jelenlegi ütemben, mivel szerintük a gazdaság még túl gyenge lábakon áll.

Felvetődött a monetáris ösztönzők hatékonyságának mérésére alkalmazott makrogazdasági mutatószámok, a munkanélküliségi ráta és a munkanélküliek számára alkalmazott küszöbértékek felülvizsgálatának lehetősége is.

Figyelik a feltörekvőket

A tanácskozáson szó esett a feltörekvő piacokon kialakult pénzügyi turbulencia által az amerikai gazdasági növekedésre jelentett veszélyről is, és egyetértés alakult ki abban, hogy annak folytatódása már komoly kockázatot jelentene. Megegyeztek, hogy szoros figyelemmel követik a piacokat, hogy az esetleges "fertőzés" első jeleit időben felismerjék.

Kiegyensúlyozottabb számok

A testület megállapította, hogy 2013 második felében a korábban véltnél jóval kedvezőbben alakult az amerikai gazdaság helyzete és a növekedésre leselkedő kockázatok kiegyensúlyozottabbakká váltak. A gazdasági aktivitás az elmúlt negyedévekben lendületre tett szert, a foglalkoztatási adatok alakulásából bár vegyes, de alapvetően kedvező következtetéseket lehetett levonni.

A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedtek, a lakáspiac növekedése azonban valamelyest lassult. A költségvetési politika változatlanul fékezi a gazdasági növekedést, de a korábbinál már enyhébb mértékben.

Rögzítenék a 10 milliárdot

A tanácskozás végén a testület a kötvényvásárlási program keretösszegének fokozatos csökkentése mellett foglalt állást, megerősítve a korábbi monetáris politikai szándéknyilatkozat tartalmát, az alacsonykamat-politika huzamos ideig tartó folytatását.

Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a kötvényvásárlási program kivezetésének ütemét a 10 milliárd dolláros lépések rögzítésével a piacok számára jobban előre jelezhetővé tegyék.

A alkalmazandó monetáris eszközökről és a gazdasági növekedés állapotának felmérésére figyelembe vett mutatókról, küszöbértékekről és paraméterektől kialakult vita folytatását elnapolták a testület márciusi tanácskozására, amikor már a Fed új elnöke, Janet Yellen vezeti majd az ülést.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Évtizedes mélypontot ért az francia munkanélküliség »

4IG 620 (-0,32 ) ALTEO 872 (0,69 ) APPENINN 373 (-0,13 ) CIGPANNONIA 188 (0,75 ) ESTMEDIA 129 (0,47 ) FUTURAQUA 103 (0,39 ) GSPARK 5220 (-0,38 ) MOL 2576 (0,78 ) MTELEKOM 454 (0,44 ) NORDTELEKOM 49 (3,59 ) NUTEX 39 (-0,77 ) OPUS 291 (1,39 ) OTP 15250 (0,66 ) PANNERGY 742 (6,00 ) RICHTER 7000 (1,16 ) SET Group 99 (2,27 ) ZWACK 17500 (0,29 )