Konfliktuskezelésben profi az unió, Amerikának még van mit tanulnia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mind sikeresebben kezeli a Kínával felmerülő kereskedelmi konfliktusokat az Európai Unió, amely ezzel előnybe kerülhet a kevésbé békülékeny Egyesült Államokkal szemben - vélik nemzetközi kereskedelempolitikai szakértők.

Az elmúlt évek nagy kereskedelmi vitái és azok rendezése egyértelműen azt mutatják: mind Kína, mind az Európai Unió hajlandó és előnyben részesíti a viták tárgyalásos rendezését - írják a Steptoe & Johnson nemzetközi jogi cég pekingi irodájának szakértői. Az Egyesült Államokkal összehasonlítva az látható: az EU vezetése rugalmasabb, nyitottabb, intelligensebben kezeli a fellépő konfliktusokat - mondta Eric Emerson, a cég munkatársa.

A szakértői jelentés az elmúlt évek nagy kereskedelmi vitáit idézi fel. A legnagyobb ezek közül a 2012-től idén májusig húzódó, napelem-gyártókat érintő konfliktus volt, mely során a felek "egymásra licitálva" indítottak dömpingellenes eljárást és vezettek be védővámokat. A helyzetet végül intenzív tárgyalásokkal és kölcsönös kedvezményekkel oldották meg. Kína számára egyértelműen pozitív az Európai Unió hozzáállása, mely nem ragaszkodik makacsul álláspontjához, hanem a megegyezést keresi - emelték ki a szakértők. Ez a hozzáállás idén több más - így borokra és telekommunikációs felszerelésekre vonatkozó - kereskedelmi konfliktus rendezését is magával hozta.

Nem mondható el ugyanez a kínai-amerikai kereskedelmi vitákat illetően. A napelemek kereskedelmét illetően a két fél közt már 2011 óta húzódik a konfliktus, mely egyre csak mélyül: amerikai részről nemcsak a Kínában gyártott, de kínai cég által Kelet-Ázsiából exportált napelemek importjának korlátozására is kiterjedhet. A vita rendezése a közeljövőben nem várható, álláspontjából egyik fél sem mutatkozik hajlandónak engedni - vélik a szakértők.

Az EU vitarendezésben mutatott rugalmassága a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban is Európa előnyét hozhatja az USA-val szemben, ez ugyanis vonzóbbá teszi az unió egészét és annak cégeit is partnerként - emeli ki a jelentés.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult az USA gazdasága az év végére »