Közös kötelesség a menedékkérők segítése

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Korlátozottan férjenek hozzá az uniós forrásokhoz azok a tagállamok, amelyek nem vesznek át menedékkérőket: ez lehet az EP dublini rendszer megreformálásával kapcsolatos tárgyalási mandátuma, ha azt a plenáris is elfogadja - írja közleményében az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

A menedékkérők automatikus áthelyezése várható egy fix elosztási kulcs szerint, szigorúbb biztonsági ellenőrzések jöhetnek, valamint minden érkezőt regisztrálnának.

A hibák kiküszöbölése

Az állampolgári jogi bizottság csütörtökön fogadta el az európai menekültügyi rendszer alapját képező dublini szabályok reformjával kapcsolatos álláspontját. Ennek célja a hibák kiküszöbölése és egy új, működő rendszer létrehozása.

A bizottsági javaslat szerint a jövőben nem az a tagállam lenne automatikusan a felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik Európában. A felelősség megállapításakor a menedékkérő és egy adott tagállam közötti kapcsolatok számítanának, úgy, mint a létező családi kapcsolatok, korábbi tanulmányok vagy lakhely az EU-ban.

Ha nincs ilyen kapcsolat, akkor a tagállamot egy fix elosztási kulcs segítségével jelölik ki, miután megtörtént a menedékkérő regisztrálása, a biztonsági ellenőrzés és kérelem jogosultságának gyors kivizsgálása. Ennek célja az, hogy azoknak a tagállamoknak, ahová a menekülők megérkeznek, ne kelljen Európa nemzetközi kötelezettségeiből aránytalanul nagy részt vállalni.

A képviselők szerint úgy helyes, ha a szabályokat be nem tartó tagállamok azt kockáztatják, hogy kevesebb EU-s forráshoz férnek hozzá.

A többség döntött

A Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) által jegyzett állásfoglalást a képviselők 43 szavazattal, 16 ellenében fogadták el. A szöveg lehet az EP mandátuma a Tanáccsal folytatandó tárgyalások során.

„A menekültügyi rendszer Európa jövőjének egyik meghatározó tényezője. Azt szeretném, ha egy új, világos szabályokon és szolidaritáson alapuló rendszert jönne létre, amely együttműködésre ösztönzi a menedékkérőket és a tagállamokat is” - mondta Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) jelentéstevő.

Következő lépések

A bizottság véleményéről a novemberi plenáris ülés szavaz. Ha a javaslatokat elfogadják, és a Tanács is kialakítja saját álláspontját, akkor elkezdődhetnek a tárgyalások a két intézmény között.

A dublini szabályok határozzák meg, mely tagállam felelős egy-egy nemzetközi védelemért folyamodó menedékkérő ügyének elbírálásáért. Az uniós szerződésbe is beemelt és az összes tagállam által aláírt genfi egyezmény biztosítja a menedékkérés alapvető jogát.

A dublini rendszer részletezi, hogy a menedékre szoruló emberek felé fennálló közös kötelezettséget és felelősséget a tagállamok a gyakorlatban miként osztják el.

A Bizottság tavaly májusban tette közzé a rendszer reformjával kapcsolatos javaslatát, a jelentéstevő idén márciusban mutatta be az állásfoglalás tervezetét.

Változtatnunk kell a menedékkérők helyzetén
Óriási kihívás elé állította a bevándorlóáradat 2015-2016-ban Magyarországot, a hatóságok válaszintézkedései közül azonban több is súlyos aggályokat vet fel a menekültek és a migránsok emberi jogainak, alapvető szabadságjogainak védelmét illetően - mutatott rá Tomás Bocek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »