Kritikát kapott Portugália az IMF-től

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csalódást keltőnek nevezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Portugáliának nyújtott pénzügyi segítség felhasználását.

A pénzügyi szervezet értékelése szerint a program elmaradt a várakozásoktól, "feltételes sikerrel" zárult.

Portugália 2011-ben kötött megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval egy 78 milliárd eurós készenléti hitelkeretről. A mentőcsomag fejében több éven át tartó megtakarítási program végigvitelét vállalta a dél-európai ország, komoly megszorító intézkedéseket fogadtak el.

Az ország 2014 májusában kikerült a nemzetközi pénzügyi védnökség alól, miután az összes részletet visszafizette. Az IMF értékelésében elismerte: a mentőövnek köszönhetően helyreállt a portugál közpénzügyi rendszerbe vetett bizalom, Portugália az adósságválság után vissza tudott térni a nemzetközi pénzpiacokra, és sikerült elkerülni a bankválságot.

Ugyanakkor továbbra is magas az állam és a háztartások eladósodottsága, a munkanélküliség még mindig meghaladja a tíz százalékot és alig javult az ország versenyképessége. (A Világgazdasági Fórum 144 országot listázó indexében Portugália 2014-15-ben a 36., 2015-16-ban a 38. helyet foglalta el.)

A tavalyi 1,5 százalék után idén várhatóan 1,0, jövőre 1,1 százalékkal nő a portugál gazdaság az IMF előrejelzése szerint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ukrajna elfogadta az IMF által szorgalmazott törvényt »