KSH: csökkent a vendégforgalom

| forrás:
KSH
| olvasási idő: kb. 1 perc

2013 negyedik hónapjában mind a külföldi (4,0%), mind a belföldivendég-éjszakák száma csök­kent (11%), míg a szálláshelyek bruttó árbevétele – folyó áron – emelkedett 2012. áprilishoz vi­szo­nyít­va. Idén a húsvét hétfő április elsejére esett, így a szálláshelyek megnövekedett húsvéti vendég­forgalma márciusban, míg a vendéglátásból származó bevétele áprilisban realizálódott.

Áprilisban a külföldi vendégek 897 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 3,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 4,0%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő ország Németország: az onnan érkező vendégek éjszakáinak száma 14%-kal visszaesett, míg a rangsorban következő Olaszországból és Oroszországból érkezők 11 és 26%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

Az év negyedik hónapjában a belföldi vendégek 594 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 11%-kal esett vissza 2012 azonos idő­­szakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom minden turisztikai régióban csökkent. A keres­ke-delmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 76%-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 10%-kal mérséklődött.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47%-os volt, ami 1,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az 5 csillagos szállodák szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67%-os volt.

Áprilisban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 286 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7130 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 5,1%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A vizsgált időszakban összesen 22 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 12 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,1 milliárd forint folyt be, félmilliárddal több, mint a megelőző év azonos időszakában. A forint/euró árfolyam 299 forint volt a vizsgált hónapban, 3 fo­rint­­tal gyengébb, mint 2012 áprilisában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján áprilisban 1661 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év harmadik hónapjában 787 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelye- ken áprilisban közvetlenül 28,5 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,2%-kal több, mint 2012 azonos idő­sza­kában.

2013. április 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2381 volt, ezen belül 923 szálloda mintegy 55 ezer szobával, 888 panzió majdnem 10 ezer szobával működött. Az egyéb szállás­helyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 570 volt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nincs mit szépíteni, 4,6 százalék a munkanélküliség, 345 ezer a mukakereső »