Külföldi befektetőket vonzana be Kína

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kína az év végéig szélesebbre tárja pénzügyi szektorának kapuit a külföldi tőke előtt. Ji Kang, a kínai központi bank (PBOC) kormányzója a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) nemzetközi konferencián szerdán megerősítette: megteremtik a lehetőségét annak, hogy a kínai és a külföldi vállalatok azonos feltételek mellett versenyezhessenek a pénzpiacokon.

Bár a felsorolt konkrét részletekkel alapvetően az intézkedések fokozatos bevezetését vetítette előre, és túlnyomórészt korábbi ígéreteket erősített meg, a jegybank vezetője először jelentette be, hogy az év végéig egy sor fontos lépést tesznek meg, többet már júniusban.

Nagy változások jöhetnek

A várható intézkedések között szerepel egyebek között, hogy a külföldi vállalatok befektethetnek értékpapír-kereskedő társaságokba, pénzügyi lízingeléssel, vagy autóvásárlási hitelezéssel foglalkozó cégekbe és fogyasztói hitelt nyújtó pénzintézetekbe.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Megszüntetik azt az előírást, hogy a külföldi biztosítóknak legalább két évig képviseletet kell működtetniük Kínában, mielőtt elindíthatnák üzleti tevékenységüket. Az év végéig pedig összekapcsolják a kínai értéktőzsdék és London kereskedési rendszereit.

Eltörlik a korlátozásokat

Fontos előrelépés, hogy a következő három évben fokozatosan eltörlik a belföldi pénzügyi cégekben megszerezhető külföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat.

A következő néhány hónapban 51 százalékra emelik a kínai brókercégekben, alapkezelőkben és életbiztosítási vállalatokban megszerezhető külföldi tulajdoni hányad maximális értékét, majd ez a korlátozás 2021-re megszűnik.

A kereskedelmi bankok által létrehozott vagyonkezelő társaságoknál törlik a külföldieket sújtó korlátozásokat.

Szép ígéretek

Egy nappal korábban, kedden Hszi Csin-ping kínai elnök is a kínai gazdaság további nyitását, a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítését és a vámtarifák csökkentését ígérte a kínai Davosként is emlegetett nagyszabású nemzetközi konferencián.

A Moody,s Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerint az elnök által általánosságban említett intézkedések végrehajtásának részletesebb ütemtervével Kína azt jelezheti, hogy el akarja kerülni az Egyesült Államokkal való kereskedelmi vita kiszélesedését, és erősíteni akarja a piaci bizalmat.

A kínai tőzsdék irányadó indexei emelkedéssel reagáltak a szerdai bejelentésekre. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,56 százalékkal, 3208,08 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,40 százalékkal, 10 808,37 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,28 százalékkal, 3938,34 pontra emelkedett. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,55 százalékos pluszban, 30 897,71 ponton fejezte be a kereskedést.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A legtöbb újonnan eladott kínai telefon már 5G képes »