Küszöbön az újabb elismerés?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közeljövőben ismét javulhat Magyarország államadós-osztályzatának kilátása, jövőre pedig a magyar adósbesorolás visszakerülhet a befektetési kategóriába.

Már jövő hónapban felfelé javíthatják

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben közölték, hogy véleményük szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához.

A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a Moody's Investors Service hitelminősítő valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot, de a besorolás kilátását már a jövő hónapban esedékes következő felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

Csak egy lépésre vagyunk a befektetésre ajánlottól

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a magyar adósbesorolás idei első felülvizsgálatának eredményeként már a múlt hónapban stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását. A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország július 10-én kerül sorra, a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's legközelebb szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot. Az S&P nemrég emelte - az osztályzati kilátás javítása nélkül - egy fokozattal a magyar besorolást a befektetési sáv határára.

A magyar államadós-besorolás a Standard & Poor's lépése nyomán mindhárom cég listáján egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sávtól, így ha bármelyik hitelminősítő javítja a magyar adósosztályzatot, annál a cégnél Magyarország átkerülne a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

Az MNB programja is segít

A Morgan Stanley londoni elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési kilátásait. A ház várakozása szerint a Standard & Poor's által nemrégiben végrehajtott felminősítést és a Fitch magyar osztályzati kilátásának pozitívra javítását további kedvező hitelminősítői lépések követik.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. A cég az MNB várható további monetáris politikájával kapcsolatban úgy vélekedik, hogy a magyar jegybank enyhítési ciklusa a végéhez közeledik.

A Morgan Stanley londoni elemzői még összesen 0,20 százalékpontnyi enyhítést várnak a harmadik negyedévben, 0,10 százalékpontos lépésekben, és azt valószínűsítik, hogy, hogy az MNB ezután legalább 2016 második feléig változatlanul hagyja alapkamatát. A londoni elemzői közösségen belül konszenzusos vélemény, hogy az MNB enyhítési ciklusa a végéhez közeledik, az MNB további kamatpályájáról szóló előrejelzések ugyanakkor viszonylag széles sávban szóródnak.

Még várnak egy vágást a jegybanktól

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az e héten végrehajtott 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést és a monetáris tanács erről kiadott közleményét értékelve közölte, hogy a ház a kommünikében szereplő utalások nyomán módosította előrejelzését, és egy további, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vár júliusban. Hewitt várakozása szerint az MNB az így kialakuló 1,40 százalékos alapkamaton befejezi az enyhítési ciklust. A Barclays eredeti prognózisa a héten elért 1,50 százalékon valószínűsítette az MNB alapkamatának mélypontját.

Forrás: wikipedia

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint még 0,15-0,20 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentés - vagyis 1,30-1,35 százalékos alapkamat-mélypont - valószínűsíthető. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői szerint a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény alapján 0,20 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentésre, így 1,30 százalékos alapkamaton befejeződő enyhítési ciklusra lehet következtetni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől »