Lagarde a protekcionizmustól félti a világot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Óva intett a protekcionizmustól, és párbeszédet szorgalmazott a kereskedelmi viták rendezésének érdekében a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója (IMF) csütörtökön Washingtonban a valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésének alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

Végre itt a lendület

Christine Lagarde rámutatott, hogy a kereskedelmi feszültségek, viszályok és fenyegetések hosszú távon árthatnak a világgazdaságnak és a befektetéseknek.

"A kereskedelem és a beruházások a gazdasági növekedés két kulcsfontosságú hajtóereje, amelyek végre lendületbe jöttek" - jelentette be az IMF vezérigazgatója, aki felszólította az érintett országokat, hogy kerüljék az egyoldalú döntéseket, inkább dolgozzanak együtt nézeteltéréseik rendezésén.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Megoldás kell vita helyett

Míg az Egyesült Államok és a Kína között kereskedelmi feszültségek március óta egyre inkább éleződnek, Christine Lagarde kifejtette, hogy a kereskedelmi vitákat jobb multilaterális módon megoldani. Azt javasolta, hogy használják fel a valutaalapot a párbeszéd platformjaként egy kereskedelmi háború elkerülésének érdekében.

"Egy kereskedelmi háború nemcsak két országnak, az Egyesült Államoknak és Kínának okozhat kárt, hanem a világ összes államának, mivel már minden összekapcsolódik" - figyelmeztetett Lagarde, aki arra szólította fel a kormányokat, hogy tartózkodjanak "a protekcionizmus minden formájától".

Súlyos kockázat

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet a tavaszi közgyűléshez időzített, kedden nyilvánosságra hozott előrejelzésében azt jósolta, hogy idén és a jövőre is 3,9 százalékkal - az utóbbi nyolc év leggyorsabb ütemével - bővülhet a világgazdaság.

A kedvező dinamika az áruk és szolgáltatások egyre bővülő forgalmának köszönhető, a külkereskedelmi forgalom idén 5,1 százalékkal emelkedhet a tavalyi 4,9 százalék után. Éppen a kereskedelmi konfliktusok kiszélesedése az, ami visszavetheti a világgazdasági növekedést.

Az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlése hivatalosan hétfőn kezdődött el és vasárnap ér véget. A legfontosabb tanácskozásokat azonban csütörtökön és pénteken tartják, amikor is a valutaalap 189 tagállamának legfontosabb gazdasági vezetői elemzik a globális kihívásokat.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az IMF bizony egyáltalán nem optimista »