Lassabb ütemben növekszik Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Lassult az amerikai fogyasztói árnövekedés üteme februárban, amikor többet kellett fizetni a ruházati termékekért és emelkedett az ingatlanok bérleti díja, ugyanakkor csökkent az autók és a benzin ára. Elsősorban az autóvásárlás visszaesése miatt hat hónapja legkisebb mértékű volt az amerikai kiskereskedelmi forgalom bővülése februárban. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság növekedése lassulhat a folyó negyedévben.

Kisebb az infláció

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,1 százalékra lassult februárban a januári 0,6 százalékról. Az éves szintű infláció 2,7 százalék volt, a januári 2,5 százalék után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 0,2 százalék volt havi bázison februárban a januári 0,3 százalék után. Az éves maginfláció 2,2 százalékot tett ki a januári 2,3 százalékot követően.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed inflációs célja 2 százalék.

Lassulás a kiskereskedelemben is

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva februárban 0,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a januári 0,6 százalékos növekedés után, ugyancsak havi összevetésben.

Szakértők szintén 0,1 százalékos februári kiskereskedelmi forgalomnövekedést vártak.

Tavaly februárhoz képest a kiskereskedelmi forgalom 5,7 százalékkal nőtt. A járműeladások nélküli februári forgalom 0,2 százalékkal nőtt a januári 1,2 százalék emelkedés után. A szakértői várakozásokban is 0,2 százalékos járműeladások nélküli februári forgalomnövekedés szerepelt.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény kétharmadáért.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Júniusban nőtt a németországi infláció »