Lassabban, de továbbra is erősödik a spanyol gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A spanyol kormány a gazdaság 1,6 százalékos növekedésével számol erre az évre - jelentette be Nadia Calvino gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Madridban, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, várakozásaik összhangban vannak a hazai és külföldi elemzők előrejelzéseivel, amelyek mind rámutatnak, hogy továbbra is az uniós átlag feletti növekedés várható a dél-európai országban. Elismerte, hogy a növekedés üteme lassul, 2019-ben 2 százalék volt, 2021-re pedig 1,5 százalék várható. A kormányzati ciklus végére, 2023-ra ismét gyorsuló, 1,7 százalékos bővülésre számítanak. A korábbinál lassabb ütemben folytatódhat a munkanélküliség csökkenése is; erre az évre 13,6 százalékos munkanélküliségi rátával tervez a kormány a tavalyi 13,78 százalék után. Várakozásai szerint 2023-ra elérheti a 12,3 százalékot.

Előrejelzéseiket a politikus "óvatosnak, felelősnek és realistának" nevezte, valamint hangsúlyozta: a spanyol kormány célja az államháztartási hiány és az államadósság csökkentése anélkül, hogy veszélybe sodorná a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Az idei deficitcél 1,8 százalék, amely a tervek szerint négy év alatt csökkenne 1 százalék alá - mondta María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter. Hozzátette: az államadósság esetében a bruttó hazai termék (GDP) 94,6 százalékával terveznek erre az évre, és négy év alatt csökkentenék 90 százalék alá.

Ismertetése szerint a kormány elfogadta és 127,6 milliárd euróban határozta meg az idei költségvetési-tervezet kiadási plafonösszegét, amely 3,8 százalékkal haladja meg a tavalyi kiadásokat. A baloldali koalíciós kormány még a nyár előtt szeretné elfogadtatni a 2020-as büdzsét a törvényhozással. Tavaly februárban épp az vezetett előrehozott parlamenti választások kiírásához, hogy az akkori szocialista kormány költségvetési tervezetét elutasította a törvényhozás. Az új kabinet számára sem lesz könnyű a javaslat elfogadtatása, mivel kisebbségben van a parlamentben, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvát gazdaság 0,4 százalékkal nőtt »