Lassan, de gyógyul a svájci gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent a svájci GDP az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónappal összevetve.Eközben erősödött a svájci konjunktúramutató májusban, ami azt jelzi, hogy az ország cégei kezdik megszokni az erős frank kedvezőtlen hatásait.

Negatív frankhatás

A svájci hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal zsugorodott a március végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest, amikor a gazdaság még 0,5 százalékkal nőtt. Elemzők az idei első negyedévre kisebb, 0,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak.

A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a jegybank január 15-én váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is.

Mindez jelentősen rontotta Svájc exportlehetőségeit. A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) pénteki közleménye szerint az első negyedévben mérsékelte a gazdaság gyengülését a lakossági kiadások növekedése. A svájci GDP-növekedés éves összevetésben 1,1 százalékra lassult az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 1,9 százalékról.

Éledező vállalatok

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előretekintő májusi konjunktúramutatója 3,3 ponttal 93,1 pontra emelkedett az áprilisi 89,8 pontról, de továbbra is elmarad a 100 pontos sokéves átlagtól. A Reuters által megkérdezett elemzők gyengébb, 90 pontos májusi mutatóra számítottak.

Tavaly májusban az index 100,3 ponton állt. Az idei első negyedévben a svájci GDP 0,2 százalékkal zsugorodott negyedéves szinten, 2011 harmadik negyedéve óta ez volt az első visszaesés.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nőtt a GDP-arányos államadósság »