Lassított a világ legnagyobb gazdasága

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai gazdaság növekedése a "mérsékelt és a közepes tartomány" között mozgott az elmúlt hónapokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentése szerint. A növekedés alapja stabil, de a washingtoni költségvetési vita miatt valamelyest csökkent az általános bizalom.

Az óvatosan optimista hangvételű úgynevezett "Bézs Könyv" a Fed 12 tagbankjának időszakos gazdasági helyzetértékelését összesíti. A legújabb jelentés szerint szeptemberben és októberben a 12 körzet közül 8 körzetben stabil növekedés volt, a fennmaradó négy körzetben pedig lassabb volt a gazdasági bővülés.

A Bézs Könyv szerint, amelyet most a Federal Reserve Bank of Chicago állított össze, általánosságban kedvező a gazdasági hangulat, de több negatív visszajelzés érkezett az amerikai kormányzat részleges leállása és az adósságplafon megközelítése okozta bizonytalanság miatt. (A jelentés publikálását követően megállapodás született az adósságplafon felemeléséről és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról.)

Több körzet is jelezte, hogy tovább növekedett a lakossági fogyasztás, élénkült a turizmus, aktívabb lett a lakáspiac. Ugyanígy több helyen nőtt az ipari termelés, az üzleti kiadások, de a pénzügyi helyzet "keveset változott", és a hitelezés továbbra is csak mérsékelt maradt. A foglalkoztatás bővülése is csak mérsékelt volt szeptemberben. Néhány körzet aggodalmát fejezte ki a növekvő jelzálogkamatok miatt, de az infláció csak mérsékelt volt, általánosságban keveset nőttek az árak, és ez a növekedés nem mindig volt érezhető a fogyasztók számára.

A Bézs Könyv megállapításait általában figyelembe veszi a Fed nyíltpiaci bizottsága, amikor meghozza monetáris politikai döntéseit, de a mostani jelentés fontosabbnak mondható. Az elmúlt napokban az amerikai kormányzati leállás miatt csak korlátozottan voltak elérhetők makrogazdasági adatok, ezért a szerdai jelentés felértékelődött.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Fed megteszi a szükséges intézkedéseket »