Látszik, hogy jó formában van Európa

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az európai konjunktúra kikerült a kezdeti törékeny szakaszból egy érett szakaszba, ami közép távon nagyon kedvező tényező, mondta el Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ igazgatója. Ez azt mutatja, hogy a piac arra számít, hogy a laza monetáris környezet kivezetésre kerül.

Viszik az eurót, mint a cukrot

Fundamentálisan megalapozatlan, ráadásul káros is a piac mostani eurómániája. Semmit sem döntött tegnap az Európai Központi Bank, mégis felbolydult az euró piaca. Pedig a várakozásoknak megfelelően nem változtak a kamatszintek, és a közlemény szinte szóról szóra megegyezett a korábbival.

Draghi megpróbálta „lebeszélni” az eurót

Az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi próbált óvatos hangvételt megütni – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: az EKB elnöke elmondta, hogy az eszközvásárlási program addig tart, amíg az inflációs folyamatokban nem lesz érdemi változás. A jegybank továbbra is készen áll a program időbeli, vagy mennyiségi kiterjesztésére, amennyiben szükséges.

A lefelé mutató inflációs kockázatokat elsősorban az eurózónán kívüli, globális folyamatok okozzák. A gazdasági kilátások kedvezőek, és az EKB intézkedései szignifikáns javulást okoztak a hitelezési feltételekben. Draghi ismét kiemelte, hogy a tagországok kormányainak fiskális intézkedésekkel kellene segíteni a növekedést. A jegybankelnök szerint káros lehet a kötvényhozamok emelkedése, mivel a pénzügyi kondíciók szigorodása lényegében monetáris szigorításnak felel meg.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európa a franciák mellett áll az USA-val szemben »