Lázárék harcban az EU-val

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Az Alkotmánybíróság (Ab) megállapította, hogy amikor Magyarország belépett az Európa Unióba, kötelezettséget vállalt, hogy egyes hatásköröket az uniós intézmények segítségével gyakorol, de ez nem sértheti az ország szuverenitását, nem járulhat hozzá alkotmányos önazonossága sérelméhez - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, az Országházban.

Harcban az EU-val?

A miniszter kijelentette, hogy az Ab állásfoglalása egyértelmű, a szuverenitásunk védelme elsődleges a közös hatáskörgyakorlással szemben, mert a közös hatáskörgyakorlás nem jelentheti azt, hogy a nép ellenőrzési lehetőségét korlátozni lehetne. Hozzátette, hogy az Ab döntése érdemben befolyásolhatja az úgynevezett kvótapert is.

A kormány álláspontja megváltoztathatatlan abban, hogy ragaszkodnak a közös külső határvédelemhez, a schengeni övezeten belüli határátlépési pontok megszüntetéséhez, továbbá ahhoz, hogy az unió ismerje el szolidaritási kiadásként a határvédelemre szánt költségeket, amelyek Magyarországon idén 200 milliárd forintot jelentenek.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a kormány vitába száll az unió hatósági ár kivezetését célzó javaslata ellen és intenzíven részt vesz a vitában. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság felvetése alapjaiban érintené a magyar rezsicsökkentést, amit az áram és a gáz hatósági ára biztosít. Megjegyezte, hogy a kormánynak vannak más eszközei is az árak alakítására, de a hatósági ár érdemben befolyásoló tényező.

Lázár János közölte: a jövő héten kedden és szerdán a kormány Sopronbánfalván tart kihelyezett ülést, ekkor nagy átfogó, stratégiai kérdéseket vitatnak meg, értékelik a kormány eddigi munkáját és a jövőben elvégzendő teendőket. Kérdésre elmondta: "dolgozni megy a kormány, nem ünnepelni, nem szerepelni és nem kampányolni". Azért esett erre a helyszínre a választás, mert itt egy állami tulajdonú ingatlanba mehetnek - magyarázta.

Nem kér a diplomácia a román nemzeti ünnepből

Elmondta, hogy új statisztikai törvény készül, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) státuszát határozza meg. Az EU minél nagyobb függetlenséget vár el az intézmény esetében, ennek jogi garanciáit teremtik most meg - magyarázta.

Azt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a december 1-jei román megemlékezéseken, Lázár János nagyon helyes döntésként értékelte, és hozzátette: "végre, hajrá". Azok az események, amelyekre a román nemzeti ünnepen emlékeznek, csak veszteségként foghatók fel Magyarország szempontjából - mondta.

A tárcavezetőt Ghaith Pharaon szaúdi üzletember vízumkérelméről is kérdezték. Mint mondta, a szükséges vizsgálatokat már lefolytatták, a magyar szervek a szabályoknak megfelelően, a schengeni törvények alapján jártak el. Az más kérdés - vélte -, hogy az Egyesült Államok miért nem kérte, hogy fogják el Pharaont, hiszen Magyarország szövetséges, a hatóságok együttműködnek, de a mai napig nem érkezett ilyen megkeresés.

Indul lassan a vasútépítés

A miniszter a Budapest-Belgrád vasútvonal körüli vizsgálatról közölte: az uniós belső piaci biztos vizsgálja a közbeszerzési szabályok szempontjából a projektet, a vizsgálat a vége felé közeledik, mert az Európai Bizottság kész a megállapodásra Magyarországgal.

Arra a felvetésre, hogy sor kerülhet-e a közeljövőben az EU nyugat-balkáni bővítésére, Lázár János azt mondta, a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma alatt biztosan nem.

A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - értékelt Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt több lépés összességével magyarázta, köztük azzal, hogy nem volt infláció, 30 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek, jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, karácsonykor pedig 2,8 millió nyugdíjas részesül fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalványban. Utóbbit a kormányhivatalok, járási hivatalok fogják kézbesíteni december 21. és 24. között. Ennek indoka, hogy a posta 480 forintért vinné ki darabját, ami komoly díjtételt jelentene - tette hozzá.

Lázár büszke magukra

A tárcavezető szerint az idei költségvetés sikeresen zárul, ez az egyik legjobb év volt a bevételek szempontjából, ezért az a méltányos és fair, ha a nyugdíjasok is részesülnek a közös munka eredményéből. Jelezte azt is, hogy a jövő évi nyugdíjemelés 56 milliárd forint többletet igényel.

Lázár János kitért arra, hogy 1990 óta nem volt példa ilyen magas foglalkoztatási arányra, idén 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatásban és 138 ezerrel nőtt a piaci foglalkoztatásban állók száma. Ma 700 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben - emelte ki. A miniszter egy uniós felmérésre hivatkozva azt is tudatta, hogy Magyarország kiemelkedik a romaintegrációban: a 28 tagállamból a 2. helyen áll az érintettek foglalkoztatásában és itt a legmagasabb az óvodába, iskolába járó roma gyermekek aránya.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. december 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány döntései között említette, hogy 10 milliárd forintot fordítanak 5 PPP-konstrukció lezárására, ebben a soproni egyetem diákotthona, egy győri kollégium, továbbá a miskolci egyetem és a szolnoki főiskola projektjei szerepelnek. Közölte azt is: a kormány jóváhagyta az országos lőtérfejlesztési programot, így száz új lőtér épül.

Megkérdezték a régi Antonov gépek cseréjéről is, amire válaszul kifejtette: 5 új légi jármű beszerzése szükséges, ezt jövőre megvalósítják. A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatos rendőrségi vizsgálatról pedig azt mondta, reményei szerint az karácsonyig lezárul, s abban állapodtak meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságában, hogy addig nem értékelik a többi szálat, például a politikai kapcsolatokat.

Gyárfás lemondása

Lázár János több kérdést kapott amiatt, hogy Gyárfás Tamás szerdán lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról. Azt felelte: a kormány nem személyi ügyként tekint erre, abban érdekelt, hogy a jövő évi világbajnokság minél sikeresebb legyen. A balhé nem kedvez a fejlesztéseknek és hátrányosan befolyásolhatja az egyéni teljesítményeket is - mondta. A jövőbe kell tekinteni, nincs helye a személyeskedésnek, vagy a visszamutogatásnak - jelentette ki.

A leendő elnök feladataként határozta meg, hogy vb-rendezői ambíciói mellett a vidéki egyesületekkel is foglalkozzon. Egy másik kérdésre közölte: a szövetség alapszabálya határozza meg az elnökválasztást, a kormánynak nincs arra ráhatása. A világbajnokság előkészületei időben vannak, a kormány az összes forrást és feltételt biztosította - mondta Lázár János, aki a költségnövekedést firtató kérdésre megjegyezte: nem tekinti a játékok miatti költségnek azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek egyébként is szükségesek voltak, csak most hamarabb valósulnak meg.

A minisztert kérdezték az olimpiai jutalmak ügyéről is. Mint mondta, szerdán aláírták a szerződést, így az érintettek rövidesen hozzájuthatnak az összegekhez. A helyzetet azzal magyarázta, hogy több szövetség nem küldte be határidőre a sportolók, edzők, felkészítésben részt vevők értékelését, így a szövegezés és az aláírás is elhúzódott.

Lázár János reagált arra is, hogy 3,3 milliárd forintot csoportosítanak át az országvédelmi alapból stadionrekonstrukcióra. Szavai szerint terven felül teljesül az idei pénzügyi bevétel, így minden alapot megnyitnak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »

4IG 596 (-2,30 ) AKKO Invest 448 (-1,65 ) ALTEO 746 (1,63 ) APPENINN 342 (-0,87 ) AutoWallis 79 (1,95 ) BIF 295 (-2,32 ) CIGPANNONIA 215 (2,38 ) CyBERG 1190 (-0,83 ) DELTA 101 (2,64 ) Duna House A 3100 (-3,73 ) EHEP 2440 (-2,01 ) ENEFI 320 (-1,23 ) FORRAS/OE 1110 (4,72 ) FUTURAQUA 65 (-1,67 ) Gloster 2300 (-8,00 ) KULCSSOFT 1600 (4,23 ) MASTERPLAST 606 (2,02 ) MOL 1796 (0,11 ) MTELEKOM 380 (-1,30 ) NORDTELEKOM 30 (3,10 ) NUTEX 29 (-0,68 ) OPUS 240 (-2,04 ) ORMESTER 11400 (-3,80 ) OTP 10810 (-1,28 ) OTT1 193 (-0,62 ) PANNERGY 602 (-1,63 ) RABA 846 (-1,86 ) RICHTER 6460 (-0,31 ) SET Group 71 (-0,14 ) TAKAREK 485 (-0,21 ) WABERERS 870 (1,16 ) ZWACK 16700 (0,30 )