Leállíthatják TAP privatizálását

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy nappal a jobboldali kormányprogram parlamenti megbuktatása után a TAP portugál légitársaság privatizálásának leállítását kérte a portugál szocialista párt a Parpublica állami vagyonkezelőtől.

Kedden tizenegy nappal a hivatalba lépése után megbukott a jobboldali portugál kormány, miután a baloldali többségű parlament nem szavazta meg a kormányprogramot. Az előző jobbközép kormány júniusban választotta ki David Neeleman brazil-amerikai repülési vállalkozó és Humberto Pedrosa portugál buszvállalat tulajdonos konzorciumát a TAP légitársaság vásárlóinak. A privatizációs tranzakció lezárása november 12-re volt kitűzve.

"A szocialista párt nem fogadja el, hogy az államnak ne legyen meg az ellenőrző tulajdona, ne legyen beleszólása a vállalat stratégiai döntéseibe" - írja a szocialisták parlamenti frakciójának a Parpublica igazgatójának címzett és a Reuters hírügynökség birtokába jutott levele.

Mivel a kormány ügyvezető minőségben működik, jelenleg "nincsenek meg a TAP eladásának jogi és politikai feltételei" - fogalmaz a szocialisták levele.

A privatizációs szerződés 10 millió euró vételárat és 345 millió eurós beruházási fejlesztési kötelezettséget ír elő. Az új tulajdonos 53 új repülőgépet vásárolt volna a TAP számára és ezek vételárából 250 millió dollárt fizetett volna ki 2016-ban és 2017-ben előlegként. Az Európai Unió állami támogatásra vonatkozó előírásai szerint a portugál kormány nem részesítheti közvetlen tőkejuttatásban a súlyosan eladósodott és veszteséges TAP légitársaságot.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Irán rakétái miatt nem járnak a repülők »