Legközelebb a Fitch Ratings veszi górcső alá az országot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy hét múlva, jövő pénteken vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata.

Az idei utolsó felülvizsgálat

A Fitch 2017-re szóló menetrendjében a november 10-re kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat második idei értékelése. A cég idei felülvizsgálati listáján Magyarország először május 12-én szerepelt.

Akkor a hitelminősítő változatlan stabil kilátással megerősítette a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósság "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok "A mínusz" szintű besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamú szuverén kötelezettségek "F3" minősítését is.

A Fitch Ratings tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A magyar államadósságra akkor megállapított, azóta is érvényes "BBB mínusz" besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's - utolsóként a három nagy hitelminősítő közül - tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, így jelenleg mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar államadós-besorolást.

Akik már nem fogják

A Moody's és a Standard & Poor's az idén már nem vizsgálja a magyar szuverén osztályzatot. A Moody's az általa kitűzött idei három időpontban nem vizsgálta érdemben, így nem is módosította a magyar államadós-besorolást, sem annak stabil kilátását.

A Standard & Poor's augusztus 25-én - a cég menetrendjében kijelölt második idei értékelési időpontban - felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását, mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a magyar reálgazdasági és külső fizetési mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását.

A Moody's az idén a magyar bankszektorban hajtott végre több pozitív hitelminősítői lépést: a múlt hónap végén az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, röviddel utána a K and H Bank különböző besorolásait javította, mindenekelőtt az érintett bankok eszközminőségének, tőkehelyzetének és nyereségességének javulásával indokolva e lépéseket.

A Moody's tavaly júniusban pozitívra javította a magyar bankrendszer egészére adott kilátását is. E pozitív kilátást a minap megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fitch: az év második felében fellendülés jön »