Lelassult az infláció

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2017. júniusban a fogyasztói árak - a májusi 2,1 százalékos inflációs adat után - átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak.

A sertéshús drágult a legtöbbet

Tizenkét hónap alatt, 2016. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshúsé 15,7, a cukoré 10,7, a sajté 9,2, a párizsi, kolbászé 7,9, a kenyéré 4,8 százalékkal. A baromfihús ára 15,8 százalékkal csökkent. 

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 4,6 százalékkal. A szolgáltatásokért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,9, a háztartási energiáért 0,7, a ruházkodási cikkekért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek.

Májushoz képest nincs nagy változás

Egy hónap alatt, 2017. májushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagukat tekintve nem sokat változtak. Az élelmiszerek ára összességében szintén változatlan maradt, ezen belül azonban a sertéshús 2,5, a margarin 1,0, az étolaj, a kenyér és a péksütemény egyaránt 0,8 százalékkal drágult, miközben az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 2,5, a liszt pedig 1,8 százalékkal olcsóbb lett.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek és a háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,6, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,7 százalékkal csökkent.

2017. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Félmilliárd euróval zuhant a külkereskedelem többlete »