Leminősítéstől tarthanak az olaszok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Olaszország leminősítését helyezte kilátásba keddi helyzetértékelésében a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő arra az esetre, ha a következő olasz kormány nem az államadósság-ráta csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Az olasz belpolitikai bizonytalanság miatt meredeken romlottak az olasz államadós-kockázati mérőszámok a keddi londoni kereskedésben.

A Moody's néhány napon belül másodszor helyezte kilátásba Olaszország leminősítését. A cég pénteken Londonban bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette a "Baa2" szintű olasz államadós-osztályzatot, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadott költségvetési tervek miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartási helyzet érdemi gyengülésének kockázata.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Jött a figyelmeztetés

A kedden Londonban közzétett újabb figyelmeztető elemzésében a hitelminősítő felidézte, hogy Guiseppe Conte miniszterelnök-jelölt azóta felhagyott kormányalakítási kísérletével, miután Sergio Mattarella államfő nem hagyta jóvá Conte pénzügyminiszter-jelöltjét.

A Moody's szerint azonban e politikai fejlemények nincsenek hatással a leminősítési felülvizsgálat elindításáról hozott döntésre, tekintettel mindenekelőtt arra, hogy ha Olaszországban új választásokat írnak ki, azok valószínűleg a márciusban tartott előző választásokéhoz hasonló eredménnyel zárulnak, vagyis várhatóan ismét az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kapná a legtöbb voksot.

A Moody's közölte: a felülvizsgálat kimeneteléről akkor dönt majd, ha láthatóbbá válik, hogy Olaszország a továbbiakban milyen szakpolitikai irányokat választ, ezért a vizsgálat időtartama meghaladhatja az ilyen adósosztályzati felülvizsgálatokra általában jellemző három hónapot.

A cég ugyanakkor már most kilátásba helyezte, hogy valószínűleg leminősíti Olaszország szuverén besorolását, ha a vizsgálat során arra a következtésre jut, hogy a következő olaszkormány költségvetési politikája nem állítja fenntartható módon lefelé ívelő pályára az olasz államadósság-rátát.

Még lehet tetézni a bajt

Hasonlóan negatív hatást gyakorolna az olasz adósosztályzatra, ha a következő kormány nem áll elő olyan részletesen kidolgozott, hiteles szerkezeti reformprogrammal, amely tartósan javítaná az olasz gazdaság növekedési kilátásait - áll a Moody's keddi figyelmeztetésében.

Ha a Moody's a felülvizsgálat eredményeként egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a "Baa2" hosszú távú olasz adósosztályzatot, azzal Olaszország e cég besorolási nyilvántartásában elveszítené befektetési ajánlású minősítését.

Keddi elemzésében a hitelminősítő "nagyon valószínűtlennek" nevezte, hogy az olasz államadós-besorolás a közeljövőben javulhatna. A Moody's közölte: abban az esetben is csak a jelenlegi "Baa2" osztályzat megerősítését venné fontolóra, ha nagy bizonyossággal meggyőződik arról, hogy az olasz államadósság-ráta - amely meghaladja a hazai össztermék (GDP) 130 százalékát - tartósan lefelé irányuló pályára került.

A hitelminősítő szerint ehhez az olasz költségvetési politika olyan átrendezésére lenne szükség, amely tartósan magasabb elsődleges államháztartási többletek elérését teszi lehetővé.

Mi a különbség az olasz és a görög helyzet között?

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői az olasz és a görög adóssághelyzetet összevető tanulmányukban azt állapították meg, hogy számos komoly különbség van a két gazdaság állapota között.

A ház kiemeli, hogy Olaszország esetében jelenleg nem folynak tárgyalások pénzügyi segélyprogramról, nincs szó adósságteher-enyhítésről. Az elemzés szerint ugyanakkor Görögországnak mindig is nagyon csekély volt a "kapacitása" arra, hogy adósságválságával jelentős pénzügyi stabilitási problémákat okozzon az euróövezet egészében.

Ezzel szemben viszont ha az olasz államadósságnak csak az egyharmada van nem rezidens befektetők kezén, az is a teljes euróövezeti GDP-érték 8 százalékával lenne egyenlő, és ez egész más erőviszonyokat jelez. Ebben a helyzetben ugyanis Olaszország - amíg a piaci nyomás kezelhető marad - jóval keményebb alapállásról tud tárgyalni az EU-val, mint Görögország - vélekednek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Erősödik a nyomás

A piaci nyomás ugyanakkor a legutóbbi jelek alapján erősödik. A keddi londoni kereskedésben a kétéves futamú olasz állampapír hozama 2013 óta először 2 százalék fölé emelkedett, és jelentősen romlottak az olasz államadós-kockázat biztosítási díjai is.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint az olasz államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi kereskedésben 230 bázispont felé tartott az egy héttel ezelőtt mért 120 bázispont körüli olasz szuverén CDS-jegyzések után.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Moody's rontotta Hongkong adósbesorolását »

4IG 655 (-1,36 ) AKKO Invest 420 (-1,41 ) ANY 1385 (-1,07 ) APPENINN 361 (-1,37 ) CIGPANNONIA 182 (-0,55 ) CSEPEL 502 (-4,20 ) CyBERG 1750 (0,57 ) Duna House A 3850 (-2,04 ) EHEP 8750 (-0,57 ) ENEFI 367 (-1,08 ) ESTMEDIA 133 (-1,48 ) FORRAS/OE 1950 (-5,34 ) FUTURAQUA 105 (-1,50 ) GSPARK 5000 (-1,19 ) KPACK 19800 (-13,91 ) KULCSSOFT 2960 (1,37 ) MOL 2680 (-1,11 ) MTELEKOM 458 (0,55 ) NORDTELEKOM 51 (-1,92 ) NUTEX 43 (-3,80 ) OPUS 293 (-1,88 ) ORMESTER 11200 (-1,75 ) OTP 14550 (-1,29 ) OTT1 230 (-2,34 ) PANNERGY 728 (-0,27 ) RABA 1115 (-1,76 ) RICHTER 6520 (-0,91 ) SET Group 94 (-1,05 ) TAKAREK 508 (-0,39 ) ZWACK 17500 (-0,28 )