Leminősítheti a briteket az EU-ból való távozás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő érvényben hagyta ugyanakkor a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

Ronthat az osztályzaton a lépés

A Standard & Poor's a besorolás megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings ezt már megtette. Mindkét cég már 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb, "AAA" - illetve a Moody's besorolási módszertanában "Aaa" - szuverén adósbesorolást, bár akkor még nem elsősorban az EU-tagsággal kapcsolatos kétségek, hanem a kedvezőtlennek ítélt brit államadósság-folyamatok miatt.

Mik lennének a következmények?

A konzervatív párti brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne.

A Standard & Poor's a brit adósosztályzat megerősítéshez fűzött péntek esti londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatásexport 45 százalékát felvevő Európai Unióból, azzal elveszítené befolyását az EU olyan szakpolitikai döntéseire, amelyek a brit gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintik, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat.

A hitelminősítő szerint emellett a brit EU-tagság elvesztése veszélybe sodorná a jelentős brit folyómérleghiány külső finanszírozási forrásait is. A brit folyómérleg-egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékának megfelelő hiánnyal zárt, ami évtizedek óta a legmagasabb deficit volt, és 2015 végén is várhatóan eléri a 4,3 százalékot - hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor's.

Nem mindegy merre mozdul a font

A cég szerint a "Brexit" - vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - a legrosszabb esetben kikezdheti a font sterling globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a brit "AAA" szuverén besorolás egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme.

Az S&P kritériumai alapján ha a font részaránya a globális jegybanki devizatartalékokban 3 százalék alá csökkenne, a cég már nem tekintené a brit fizetőeszközt tartalékvalutának.

A hitelminősítő adatai szerint a font részaránya jelenleg 4,7 százalék a globális devizatartalékokban; a dolláré 63,7 százalék. A Standard & Poor's közölte: ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit adósosztályzat leminősítését eredményezheti.

Függetlenné válnának a skótok

Az S&P londoni elemzői közölték azt is, hogy megítélésük szerint a brit EU-tagság feladását célzó kampány jelenleg jobban finanszírozott és szervezettebb, mint a bennmaradásért folytatott kampány.

A cég ráadásul azt is valószínűsíti, hogy ha az EU-referendumon a brit választók többsége a távozásra voksol, akkor a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) újabb függetlenségi népszavazás kiírását követelné, és ez még tovább bonyolítaná az EU-referendum után kialakuló helyzetet.

Ennek lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője is tett már utalást. Többször hangoztatott álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-népszavazáson az EU-tagság mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb függetlenségi népszavazás kiírása Skóciában. S

kóciában tavaly szeptemberben tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Brexit: megtörtént, de valóban lezárult? »

4IG 620 (-0,32 ) ALTEO 872 (0,69 ) APPENINN 373 (-0,13 ) CIGPANNONIA 188 (0,75 ) ESTMEDIA 129 (0,47 ) FUTURAQUA 103 (0,39 ) GSPARK 5220 (-0,38 ) MOL 2576 (0,78 ) MTELEKOM 454 (0,44 ) NORDTELEKOM 49 (3,59 ) NUTEX 39 (-0,77 ) OPUS 291 (1,39 ) OTP 15250 (0,66 ) PANNERGY 742 (6,00 ) RICHTER 7000 (1,16 ) SET Group 99 (2,27 ) ZWACK 17500 (0,29 )