Lendületbe jöhet az építőipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Sok munkája lesz az építőiparnak a következő években a fellendülő lakásépítések és állami nagyberuházások miatt, az áfa-csökkentés nyomán pedig tisztulhat az ágazat - írta a Magyar Idők szombati számában.

Sokan kezdhetnek építésbe

A kormány az elmúlt években elérte, hogy mind a vállalati szektorban, mind a kormányzati szférában legyenek beruházások, sőt külföldi befektetések is. Eddig a magánszemélyeket nem tudták megmozgatni, a december közepén bejelentett csomagban azonban az ágazat valamennyi serkentőnek szánt javaslata megjelent: az ötszázalékos áfa, a bürokrácia csökkentése, az elektronikus építési napló egyszerűsítése és a családi otthonteremtési kedvezmény kiszélesítése - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

A lakásépítési dömpingre a szakember szerint még egy-két évet várni kell, hiszen egy ingatlanfejlesztéshez össze kell rakni a finanszírozási hátteret, meg kell terveztetni és be kell jelenteni vagy engedélyeztetni az ingatlant, csak ezután jöhet az építkezés. A kormányzati ciklus végéig azonban meg lehet duplázni a 2015-ös - amúgy igen alacsony - éves újlakás-számot.

Hiány van a jó munkásból

A jelenlegi rossz munkaerő-ellátottság arra fogja kényszeríteni a vállalkozásokat, hogy jobban megfizessék a szakmunkásokat, különben nem találnak maguknak jó szakembert - vélekedett a az ÉVOSZ elnöke.

A szakszövetség szorgalmazza, hogy a magyar állam kormányközi megállapodásokat kössön, melyek nyomán bizonyos építőipari szakmákban egyszerű eljárás után tartózkodási engedéllyel átlátható módon, teljesen legálisan lehetne fogadni egyéni munkavállalókat elsősorban Ukrajnából és Moldáviából.

Az áfa csökkentése hozzájárulhat az építőipar kifehérítéséhez. A válság időszakában az építőiparban összesen 400 milliárdra becsült lánctartozások pedig mintegy felére csökkenhetnek - tette hozzá Koji László.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Skócia függetlenné válása esetén is legalább tíz évig megtartaná a brit...

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az építkezések országa lettünk »