Lendületben van a román gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az első fél évben 4,7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 4,8 százalékos volt. A gyorsjelentés szerint a második negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 4,4 százalékkal volt nagyobb éves összevetésben, a kiigazított érték alapján 4,6 százalékos GDP-növekedést jegyeztek.

A második negyedévi GDP 1 százalékkal haladta meg az előző negyedévit. Az első negyedévhez képest lassult a román gazdasági növekedés, mivel január és március között a nyers adatok szerint 5 százalékkal bővült a gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A szezonális és naptárhatással kiigazított értékek alapján is lassulás figyelhető meg, hiszen az első negyedévben 4,9 százalékos bővülést jegyeztek fel. A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél, ami meghaladja az Európai Bizottság által júliusban közölt 4 százalékos növekedési várakozást. Bukarest tavaly is 5,5 százalékos gazdasági növekedést remélt, végül 4,1 százalékkal nőtt a GDP.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvát gazdaság 0,4 százalékkal nőtt »