Lesznek még szép napok a bankszektorban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A legtöbb közép- és kelet-európai gazdaság erőteljesen növekedett 2015-ben, és ellenállóbbnak bizonyult a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői hangulatváltozásokkal szemben. A bankszektor egészének jövedelmezősége a válság utáni új szinten normalizálódik, amely továbbra is a nyugat-európai kétszerese. A helyi betétállományra való magasabb szintű támaszkodás és az erős tőkemegfelelési mutatók nyomán részben mérséklődnek a korábbi sérülékenységek - derül ki az UniCredit CEE Strategic Analysis 13 országra kiterjedő legfrissebb közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmányából.

2015-ben a Közép- és Kelet-Európában (KKE) működő bankok gazdasági környezete összességében kedvezően alakult. Néhány kivételtől eltekintve a régió legtöbb országa erőteljesen növekedett, és ellenállónak bizonyult a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői hangulatváltozásokkal szemben, amely nagyrészt az euróövezettel meglévő szoros integrációjuknak, valamint szilárd makrogazdasági fundamentumaiknak volt köszönhető. A legtöbb ország bankszektora továbbra is jövedelmező, ugyanakkor ennek szintje normalizálódik a válság előtti időszakhoz képest.

Előretekintve: a gazdasági fellendülés várhatóan még inkább elősegíti a hitelezést, különösen az eddig lemaradó országokban. A nem teljesítő hitelek aránya, mely egyes országokban jelenleg is magas, várhatóan csökkenni fog.

Dinamikusabb teljesítmény

„Bár az országonkénti eltérések alapvető régiós vonása megmaradt, a közép- és kelet-európai régió bankszektoraiban pozitív fejleményeket láthattunk. Számos országban bővült a hitelezés, és a bankszektorok többsége is megőrizte jövedelmezőségét. A KKE-régióban fenntarthatóbb finanszírozási modell van kialakulóban, amelyben egyre fontosabb forrást képviselnek a helyi betétek – állapította meg Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője. – Ezzel együtt a bankoknak figyelemmel kell lenniük az alacsony kamatkörnyezetre, a szabályozói nyomásra, a feltörekvő piaci folyamatokra, a geopolitikai feszültségekre, valamint a migráció hatásaira.”

2015-ben a közép- és kelet-európai régió legtöbb országa az előző évekhez képest dinamikusabb növekedést mutatott: a GDP növekedési üteme 0,6 százalék (Szerbia) és 4,3 százalék (Csehország) között alakult. Egyedüli kivételt jelent Oroszország, amelynek az olajárak meredek zuhanásával, valamint az EU és az Egyesült Államok szankcióival kellett megbirkóznia, továbbá Ukrajna, amelyet az ország keleti részében található jelentős termelőkapacitások elvesztése sújtott.

Ezen kívül Közép-Európa új uniós tagországai (EU-KKE) ellenállónak bizonyultak a feltörekvő piacokkal kapcsolatos, 2015 második felét jellemző befektetői hangulatváltozásokkal szemben.

Az EU-KKE régiót ennél fogva kedvezően érintette a folyó fizetési mérleg többlete vagy kisebb hiánya, ami az eurózónába irányuló erőteljes exportnak, az alacsony nyersanyagáraknak, valamint a beáramló uniós források miatti jelentős tőkemérleg többletnek volt köszönhető. Mindezek mellett kedvező volt a támogató monetáris politika, valamint az erősödő belföldi kereslet hatása is.

Jelentősen javult a hitel-betét arány

„A banki hitelezés számos országban bővült, különösen Közép-Európában – emelte ki Mauro Giorgio Marrano, az UniCredit CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. – Más országokban a növekedés dinamikája gyengébb volt, és azt több esetben egyszeri hatások befolyásolták. A lakossági hitelek esetében teret nyer a helyi deviza súlya a devizahitelekkel szemben, ami azt jelenti, hogy a korábbi sérülékenységek tovább mérséklődnek.”

A bankszektorok többsége az évek során megőrizte jövedelmezőségét, emellett az átlagos hitel-betét arány 2008 és 2015 között jelentős mértékben, 122 százalékról 101 százalékra javult.

Forrás: UniCredit

Előretekintve az UniCredit elemzői arra számítanak, hogy a gazdasági fellendülés még inkább elősegíti a hitelezést, különösen az eddig lemaradó országokban. Emellett a támogató monetáris politikával és portfóliótisztítással társuló pozitív GDP-növekedés várhatóan mérsékli a nem teljesítő hitelek okozta feszültséget az olyan országokban, mint Románia, Szlovénia és Magyarország. A jövedelmezőség várhatóan továbbra is a nyugat-európai szint felett alakul.

A régió marad az UniCredit növekedésének motorja

A kihívások ellenére az UniCredit olyan hosszú távú, stratégiai befektető Közép- és Kelet-Európában, amely érdekelt üzletmenetének fejlesztésében mind a vállalati, mind a lakossági szektorban. 2015-ben a bankcsoport összesen több mint 1,2 millió új ügyfelet szerzett a KKE-régió azon országaiban, ahol jelen van, 2018-ig pedig évente további 1 millió ügyféllel tervezi növelni ügyfélbázisát.

Stratégiai tervének megfelelően az UniCredit 1,2 milliárd eurót fektet a digitalizációba, amivel egyaránt célja az ügyfelek új bankolási szokásainak kiszolgálása és a költségek csökkentése. Várakozások szerint a következő három évben az internetbank-felhasználó ügyfelek száma a jelenlegi 5 millióról 10 millióra, míg a mobilbank-felhasználóké 1 millióról 7 millióra nő. A hitelezési volumen a KKE-régióban várhatóan 20 milliárd euróval 106 milliárd euróra nő 2018-ra.

„Az ügyfelek, a termékek és a földrajzi jellemzők szerinti széles diverzifikációjának köszönhetően a közép- és kelet-európai régió megbízhatóan és jelentős mértékben járul hozzá a csoport pénzügyi eredményeihez. Azzal, hogy a közép- és kelet-európai részesedések 2016 végéig az UniCredit SpA közvetlen tulajdonába kerülnek, újabb lépést teszünk az egyszerűbb vállalatirányítási struktúra, valamint a hatékonyabb tőke- és likviditásmenedzsment felé" – fejtette ki Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hatalmas veszteséget termelt az MKB-csoport »