Letartóztattak 12 volt hajógyári vezetőt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Letartóztatták kedden a legnagyobb horvát hajógyár, a csődközeli Uljanik-csoport 12 volt vezetőjét - közölte a horvát rendőrség.

A rijekai korrupcióellenes hivatal és az isztriai megyei ügyészség közös akciójában száz rendőr vett részt. A hatóságok két volt igazgatónál, és a igazgatóság tagjainál is házkutatást tartottak - mondta a rendőrség szóvivője, majd hozzátette: a bűnügyi nyomozás a rijekai 3. maj és a pulai Uljanik hajógyár szerkezetátalakításával és üzleti tevékenységével van kapcsolatban. Az Uljanik-csoport 2017 óta küzd súlyos pénzügyi problémákkal. A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik-csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják, az állam valamivel több mint 25 százalékos részesedéssel rendelkezik. Horvátország még 2012-ben megállapodott az EB-vel a hajógyárak szanálásáról.

Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával. Zágráb a hajógyárak támogatására 33 milliárd kunát (1409 milliárd forint) költött eddig. A kormány tavaly januárban az EB beleegyezésével újabb 96 millió euró (30 milliárd forint) hitelre vállalt garanciát az Uljanik-csoport részére, összesen pedig 600 millió euró (193 milliárd forint) értékben vállalt kezességet a csoport különböző hiteleire. Csak ebben az évben Zágráb 3,1 milliárd kuna (132 milliárd forint) garanciát fizetett vissza az adófizetők pénzéből. A hajógyár dolgozói kisebb-nagyobb megszakításokkal tavaly nyár óta sztrájkolnak. Azt kérik a kormánytól, hogy mentse meg a hajógyárakat. A kormány ugyanakkor nem tudja eldönteni, mit tegyen. Engedje csődbe jutni a vállalatot, vagy újabb milliárdokkal próbálja szanálni azt.

Mindkét forgatókönyv komoly problémákat okozhat a költségvetésben. Andrej Plenkovic horvát kormányfő nemrég arról beszélt: a kabinet mindent megtett annak érdekében, hogy a hajógyárak fennmaradjanak, kifizette a felvállalt hitelgaranciákat, a költségvetésből újabb 716 millió kunát utalt szanálásra. "A pénzt elköltötték, de hajók nincsenek" - mondta. A kormány vizsgálja a csoport pénzügyeit. A pulai Uljanik dolgozói már hatodik napja sztrájkolnak, több hónapja nem kaptak fizetést. A kabinetnek ugyanakkor nagyon rövid időn belül határozatot kell hoznia, hogy a negyedik, március 28-ára kitűzött csődtárgyaláson a bíróság el tudja dönteni, újra elhalasztja-e a tárgyalást vagy megindítja a csődeljárást.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvátoknál bezzeg fogy az újautó »