Londonig jutott egy kínai vonatjárat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mintegy 12 ezer kilométeres út megtétele után megérkezett szerda délután az első teherszállító vonat Kínából Nagy-Britanniába, a közvetlen járat mérföldkövet jelent Kína azon erőfeszítéseiben, hogy kereskedelmi kapcsolatokat építsen Európa és Ázsia között.

Megy a vonat, megy a vonat Angliába...

A tehervonat a nagykereskedelmi piacairól ismert kelet-kínai Jivuból indult és 18 nap után érkezett a kelet-londoni Barkingba. A szerelvény áthaladt Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon, Németországon, Franciaországon és a Csatorna-alagútban átkelve érkezett brit földre.

Ha a főként textilárut, táskákat, háztartási cikkeket tartalmazó szállítmányt tengeri úton küldték volna, kétszer ilyen hosszú idő kellett volna célba juttatásához.

Lesz még ilyen?

A járatot a Yiwu Timex Industrial Investment vállalat működteti, amelynek teherszállító szerelvényei immár Európa 15 városába szállítanak árut rendszeresen a 2013-ban Hszi Csin-ping kínai elnök által az Új Kínai Selyemút létrehozását célzó kezdeményezés keretében.

"Fontos volt, hogy megmutassuk, kevesebb mint 18 nap alatt elérhetjük vonattal az Egyesült Királyságot" - hangsúlyozta Carsten Pottharst, a svájci székhelyű InterRail Csoport ügyvezető igazgatója, a járat másik működtetője.

Az illetékes szerint a vasúti összeköttetés rendszeres léte a jövőben attól is függ majd, hogy mennyi árut tudnak küldeni az Egyesült Királyságból Kínába.

Oscar Lin, a brit OTT Logistics vezérigazgatója szerint nagy az érdeklődés a vasúti szolgáltatásra. "Sok megkeresés érkezett..., két hét alatt 50 vagy 60 úgy, hogy piackutatást nem is folytattunk" - hangsúlyozta.

Theresa May brit kormányfő szerint a brit-kínai kapcsolatok igen jók, a miniszterelnök azzal számol, hogy több milliárd dollárnyi kínai befektetést vonzhatnak, ahogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jövő héttől újra lehet Kínába utazni »