Macron: mi így védjük az európaiakat és az emberi jogokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Emmanuel Macron francia államfő kedden az Emberi Jogok Európai Bíróságán elmondott beszédében megerősítette, hogy a rendkívüli állapotot felváltó új terrorelhárítási törvény ugyanúgy védi az állampolgárokat, mint az emberi jogokat.

A szerdán életbe lépő "szöveg hatékony, tiszteletben tartja és védelmezi az emberi jogok európai egyezményét" - mondta Strasbourgban a francia elnök. Jelezte, hogy Franciaország ragaszkodik az egyezményhez, amely "példanélküli védelmet szavatol a 830 millió európainak a világban, és modellként szolgál az egész emberiségnek". 

Ez volt az első alkalom, hogy egy francia köztársasági elnök beszédet mondott a strasbourgi székhelyű intézmény 45 bírája előtt.  

Véget ér a rendkívüli állapot

A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot - hat hosszabbítást követően - november 1-én ér véget, de ezzel párhuzamosan az új törvény átültette a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet, valamint az imahelyek bezárási lehetőségét, és megerősítette az igazoltatásokat a határok és a pályaudvarok környékén.

A jogvédők és az ENSZ szakértői elsősorban a házi őrizet elrendelésének engedélyezését vitatják, miután nem szükséges hozzá előzetesen vizsgálóbírói engedély, a házkutatást viszont be kell jelenteni a prefektúráknak az ügyészségen. A törvénytervezet azonban a heves parlamenti vita ellenére alig váltott ki visszhangot a francia társadalom részéről, amely az elmúlt két évben a 241 áldozatot követelő merényletek következtében hozzászokott a folyamatos rendőri készültséghez. A radikális baloldal szerint a törvény sérti az ártatlanság vélelmét és a magánélet szentségét.

"A jogállam keretei között maradunk bírói ellenőrzés alatt. De a biztonság az alapfeltétele annak, hogy a szabadságjogokat tiszteletben lehessen tartani" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron. "A törvény egyáltalán nem állandósítja a rendkívüli állapotot, ahogy az egyesek állítják, hanem biztosítja a honfitársaink védelméhez szükséges eszközöket, szigorúan meghatározva, szabályozva és megerősített bírói felügyelet alá rendelve" - tette hozzá.

A terrorizmus a társadalom ellensége

Emmanuel Macron szerint a terrorizmus nem egyszerűen a kormányokat és az államot támadja, hanem az európai társadalmat és erkölcsöket.

"A franciaországi merényletek nem egyszerűen honfitársainkkal végeztek, hanem az európai erkölcsi megegyezéseket támadták, azt a közös értékrendet, amelynek alapját jelentik az emberi jogok. A dzsihadista terrorizmus arra akar minket rábírni, hogy adjuk fel azokat az elveket, amelyek alapvető részünket képezik. Azt akarja elhitetni velünk, hogy ezek az elvek jelentik az Achilles-sarkunkat, pedig ezek jelentik a végtelen erőnket" - hívta fel a figyelmet.

"A szabadság védelme nem joga, hanem kötelessége az államnak, de az állampolgároknak is. A szabad társadalom a tét" - tette hozzá.

A francia elnök ugyanakkor elismerte, hogy "nem voltunk eléggé felkészülve a dzsihadista terrorizmusra, a halálos ideológiájára, ami a jogrendszer alapvető átszervezéséhez vezetett" - hangsúlyozta. Az államfő megerősítette, hogy az október 18-án elfogadott törvényt két éven belül felülvizsgálja és szükség esetén módosítja a parlament.

"Meg kell védenünk az állampolgárainkat, de az emberi jogokat is, mert azok állnak a terroristák elleni küzdelem középpontjában, hiszen ők azt szeretnénk, ha azokat feladnánk" - zárta beszédét a francia elnök.

32 támadást hiúsítottak meg

Gérard Collomb belügyminiszter a L'Express című hetilapnak adott interjúban elmondta, hogy a rendkívüli állapot 719 napja alatt a hatóságok 32 terrortámadást hiúsítottak meg, amelyek közül idén 13-at, külföldről érkezett hírszerzői információknak köszönhetően. A célpontok között szerepeltek politikai rendezvények a tavaszi elnökválasztás idején, koncerttermek, egy párizsi bevásárlóközpont és egy atomerőmű is.

A két év alatt elrendelt 4457 házkutatás során 625 fegyvert foglalt le a rendőrség, amelyek közül 78 háborús fegyver. A házkutatások negyedének esetében indult ügyészségi eljárás, de csak alig húsz esetben terrorizmussal kapcsolatosan, a többi esetben fegyver vagy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyet lepleztek le.

A rendkívüli állapot idején 752 ember került házi őrizetbe hosszabb-rövidebb időre, 41 ellen jelenleg is érvényben van ez az intézkedés. Gyűlöletkeltő vagy erőszakra buzdító propaganda miatt 19 imahelyet zárattak be a hatóságok, amelyek közül 11 jelenleg is zárva tart. A rendkívüli állapot végével ezek egy része újranyílhat, miután "a dolgok változtak" - mondta a belügyminiszter.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új trükkök a piacon - mivel próbálhatnak becsapni? »

4IG 617 (1,82 ) AKKO Invest 417 (0,24 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) BIF 232 (0,87 ) CIGPANNONIA 282 (0,36 ) DELTA 81 (1,25 ) FUTURAQUA 58 (0,87 ) Gloster 2580 (-0,77 ) KULCSSOFT 1500 (-2,28 ) MASTERPLAST 682 (0,29 ) MOL 1637 (0,12 ) MTELEKOM 366 (-0,27 ) Megakran 4 (-11,11 ) NORDTELEKOM 24 (-0,82 ) NUTEX 25 (0,20 ) OPUS 229 (-0,43 ) OTP 9285 (1,48 ) OTT1 165 (-0,60 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 796 (1,79 ) RICHTER 6680 (2,77 ) SET Group 58 (0,70 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1200 (4,35 )