Macron munkajogi reformot kezdeményez

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Elismerően nyilatkozott a francia munkajogi reform tervezetéről a német külügyminiszter.

Már volt aki méltatta

Sigmar Gabriel Emmanuel Macron francia államfő meghívására részt vett a párizsi kormány szerdai ülésén, és azt követően kijelentette: meglehetősen lenyűgözte a francia munkajogi reform tervezete.

"Eléggé lenyűgözött az, amit hallottam a reformról, amelyet Franciaország készít elő a szociális párbeszéd terén" - mondta a német diplomácia vezetője a francia kormányülést követően, amely előtt mintegy félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron államfővel. "Biztos vagyok abban, hogy ez segíteni fogja önöket abban, hogy erősebbé váljanak gazdasági és szociális téren" - tette hozzá.

A munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó reform Emmanuel Macron egyik legfőbb választási ígérete volt a több mint egy évtizede 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére. A nemzetgyűlés augusztus elején szavazta meg azt a törvényt, amely alapján a kormány rendeleti úton, parlamenti vita nélkül módosíthatja a munkatörvénykönyvét.

A közvélemény csütörtök ismerheti meg a rendeletek részleteit, amelyekről június óta folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel. A rendeleteket a szeptember 18-án kezdődő hét kormányülésén fogadja el a francia kormány, az intézkedések szeptember 25. körül, a hivatalos közlönyben való megjelenéssel lépnek életbe.

Mindenki számára fair Európa

Sigmar Gabriel "szép hagyománynak" nevezte, hogy Franciaország és Németország kölcsönösen meghívja a kormánytagokat a másik ország kormányüléseire. "Úgy döntöttük, hogy folytatjuk ezt a hagyományt" - hangsúlyozta.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint ez volt a negyedik alkalom, hogy egy német kormánytag részt vett a francia kormányülésen.
A német külügyminiszter azt is üdvözölte, hogy Franciaország a kiküldött munkavállalók európai direktívájának reformjára javaslatot tett.

"Helyes, hogy a belső piacon nem versenyzünk mindig a legalacsonyabb fizetésekért (...) Mindenki számára fair Európára van szükség" - fogalmazott.

Nagy az egyetértés

Francia kollegájával, Jean-Yves le Driannal folytatott megbeszélését illetően a német diplomácia vezetője örömét fejezte ki, hogy Párizs és Berlin azonos véleményen van a menekültek helyzetének, a migrációs válság és az észak-koreai rakétakísérletek kérdésében. "Nagyon örülök ennek az egyetértésnek, amelyet érzek kettőnk között, mindig ugyanazon a hullámhosszon vagyunk" - mondta a külügyminiszter.

Sigmar Gabriel úgy ítélte meg, hogy Európának "a világszíntéren aktívabb szereplővé kell válnia. Az állampolgárok azt is elvárják, hogy Európa függetlenebb és magabiztosabb legyen" - fűzte hozzá, mielőtt francia kollegáját meghívta Berlinbe egy német kormányülésre.

Jean-Yves Le Drian kijelentette, hogy "a francia-német motor újraindul", a két ország közötti együttműködési szellem "nagyon erős és stabil", ami lehetővé teszi, hogy Párizs és Berlin "együtt lehessen Európa újraalapításának a szereplője".

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szerény mértében nőtt a gazdasági teljesítmény »