Magas árak, hosszú várólista - új irányba indul az építőipar

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Számos szegmens, így az építőipar teljesítményét is korlátozza a munkaerőhiány, és mára látszik, hogy nem ideiglenes jelenségről van szó. A Grabarics Kft. ügyvezetője szerint lassan a piac minden szereplőjének be kell terveznie a hosszabb vállalási időket, a befektetői sorban állást.

Új alaphelyzet

Ma már egyértelmű, hogy a munkaerőhiány az építőiparban nem ideiglenes állapot, hanem az új alaphelyzet – hívta fel a figyelmet a Grabarics Építőipari Kft. ügyvezetője.

Karacs László hozzátette; a növekvő kereslet, beruházási kedv mellett egyszerűen nincs elég fiatal, aki ezt a pályát választaná, miközben az elvándorlás csökkenő mértékben ugyan, de folyamatosan rontja a helyzetet.

Az építőipari kivitelezés tekintetében a korábbi, kínálati piac – fogyasztói társadalmakban szokatlan módon – évekre keresletivé változott, annak minden, Magyarországon szinte már elfeledett hátrányával.

Nincs elég ember, jön a drágulás

Karacs László rámutatott: a lecsökkent emberi erőforrás mind a műszaki, mind a fizikai vonalon azt eredményezi, hogy az építőipari ágazat szereplői jelentősen magasabb árakon és hosszabb határidejű vállalásokkal lesznek csak képesek a feladataikat ellátni. 

A nagy generálkivitelezők ma könnyen veszíthetnek azokon a munkákon, amelyekre saját, fél-egy évvel korábbi ajánlatuk alapján kötöttek szerződést. Mindez visszafogja az egy évben megvalósítható beruházások mennyiségét, az ágazat – a piac jelenlegi igényének megfelelő – bővülését.

A szakember leszögezte: ezek a tények, a piac azonban eldöntheti, hogyan kezeli mindezt. Az építőipar minden résztvevője érzékelheti a fentieket és ezek alapján kell tervezniük a jövőjüket, a projektek árazását és megvalósítását.

Ez mindenképpen a megrendelők és szolgáltatók közös feladata annak érdekében, hogy a tervezett munkák megfelelően tudjanak haladni, teljesülni. Mindenki jobban jár, ha az új viszonyokat bekalkulálja a teljes megvalósítási folyamatba.

Mikor állítják meg az akadályok az építőipar szárnyalását?
Folytatódhat a növekedés az építőiparban jövőre is a legújabb statisztikai adatok megjelenése után nyilatkozó elemzők szerint, de többen is felhívták a figyelmet arra, hogy az ágazat lendülete megtörhet az áfa-kedvezmény kifutásával, és a munkaerőhiány is gondokat okozhat.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Milliárdos megbízást nyert az Opus érdekeltsége »