Magyarok is fejlesztik a Paksra szánt blokkokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A biztonságosabb, hatékonyabb működtetést eredményező nyomottvizes, orosz VVER atomreaktor technológia fejlesztésében a paksi szakemberek kiváló munkát végeznek - nyilatkozta a Roszatom nemzetközi cége, a Rusatom Nemzetközi Hálózat közép-európai alelnöke kedden Prágában a VVER 2016 nemzetközi konferencián magyar újságíróknak.

Az atomenergiát is tiszta forrásnak tartják

Vagyim Tyitov kifejtette: a tavaly decemberi párizsi klímakonferencián megfogalmazott ambiciózus célok eléréséhez, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez elengedhetetlen a tiszta energiaforrások használata, és ebben az atomenergia fontos szerepet játszhat az alternatív energiaforrásokkal, valamint a vízenergiával együtt.

Vagyim Tyitov azt mondta, hogy a nyomott vizes VVER atomreaktor technológia folyamatosan fejlődik, egyik legfőbb versenyelőnye a biztonságossága, megbízhatósága, gazdaságossága; a világon a legelterjedtebb technológia 58 reaktorban működik. Utalt arra, hogy Magyarországon a paksi atomerőművi blokkok jelentős hányadát adják az országban megtermelt elektromos energiának.

Véleménye szerint a működő paksi blokkok leállítása után is szükséges Magyarországon az atomenergia részarányának megtartása, az ország érdekelt a környezeti szempontból tiszta, olcsó atomenergia alkalmazásában, fenntartásában, az új blokkok építésében - érvelt Vagyim Tyitov.

Tanulmányozzák a mi eljárásunkat

Csehország számára is egyszerűbb lenne, ha a temelíni atomerőmű új energiablokkját nem nemzetközi pályázat, hanem egy kormányközi szerződés útján építenék meg - jelentette ki Petr Závodsky, a CEZ atomerőmű építési osztályának igazgatója tegnap Prágában.

Závodsky Magyarországot hozta fel példaként, amely - mint fogalmazott - a paksi atomerőmű bővítését 2014-ben magyar-orosz kormányközi szerződéssel pályázat nélkül oldotta meg.

Ján Stuller, a cseh kormány atomenergiaügyi biztosa szerint a mai helyzetben lehetetlen, hogy a kormány egy konkrét változat mellett kötelezze el magát.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Prágában terjeszkedett a magyar autómegosztó »