Maliban legfontosabb a fejlesztési projektek helyreállítása

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mourad Medelci, algériai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy még lehetséges a Mali északi részben kialakult válság békés úton történő rendezése. Medelci szerint az észak-afrikai ország előnyben részesíti a tárgyalásos megoldást.

"Soha nem késő kihasználni Mali békéje, biztonsága és területi integritása erőszakmentes módon történő helyreállítására rendelkezésre álló valamennyi lehetőséget” – nyilatkozta Medelci Algéria ENSZ-hez történő csatlakozásának 50. évfordulója alkalmából - adta hírűl a Xinhua hírügynökség.  a Mali válság rendezésére, bár hozzátette, könyörtelen harcra van szükség az ország északi részén északi részén az Al-Qaidához kapcsolódó terrorcsoportok elleni küzdelemben.

Az algériai kormánytisztviselő mégis azt is hangsúlyozta, hogy ezt a harcot a Mali északi részében beindított fejlesztési projektek helyreállításával párhuzamosan kell folytatni. Az Afrikai Egységszervezet (AU) jóváhagyta a Nyugat-Afrikai Állomok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) javaslatát, amelynek értelmében 3.300 tagú katonai erőt küldenek az országba, hogy Mali 5.000 tagú katonai egységeihez csatlakozzanak az ország északi részében. A szervezet jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az ENSZ végleges hozzájárulását adja a tervhez; az ENSZ október 12-i határozatában az ECOWAS-t bízta meg katonai beavatkozásra vonatkozó terv kidolgozásával a béke helyreállítása érdekében.

Ha katonai műveletekre kerülne sor Mali északi részében, Algéria azzal az ijesztő feladattal találná magát szemben, hogy Malival közös 1.400 km hosszú határszakaszát biztosítsa az al-Qaida tagok beszivárgása és a Mali menekültek illegális beáramlása ellen.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Változást hozott a vírus a cégek életében »