Már a WTO is a lassú növekedésre figyelmeztet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) idén már másodszor rontotta a világkereskedelem idei növekedésére vonatkozó becslését kedden.

A WTO azzal számol, hogy a világkereskedelem idén csupán 1,7 százalékkal bővül. Eredetileg 3,9 százalékos növekedést várt a nemzetközi szervezet, becslését áprilisban 2,8 százalékra változtatta. Tavaly 2,8 százalék volt a bővülés.

A genfi székhelyű WTO a jövő évre 1,8 és 3,1 százalék közötti növekedés vár az áprilisban becsült 3,6 százalék helyett.

A WTO az elmúlt öt évben rendre rontani kényszerült előrejelzését, mert túl derűlátóan ítélte meg a globális gazdasági növekedést. Az elmúlt években kiadott előrejelzéseket részben azért kellett rontani, mert Kína gazdasági növekedése a vártnál nagyobb mértékben lassult, nagy kilengések voltak a nemzetközi pénzpiacokon, és a vártnál jelentősebben változtak a devizaárfolyamok.

Olvastad már? A lemaradás réme fenyegeti hazánkat
Magyarország hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik és a magyar gazdaság teljesítménye elmarad a térségbeli országokétól. A piacvezető hitelbiztosító elemzői fokozott kockázatnak tartják a közép-európai exportkitettséget és a járműipartól való függést. A térségben Lengyelországot érintheti a leginkább a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A spanyol gazdaság 5,2 százalékkal csökkent »