Már az eszközhiány sem állhat az építőipar útjába

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Új szereplő jelent meg a hazai darupiacon, a külföldön már ismert, spanyol SAEZ. Mivel nemcsak az ember, a gép is szűk keresztmetszetet jelent ma az építőipariban, az ibériai cég piaci jelenléte és kapacitásai enyhíthetik az ágazaton lévő folyamatos nyomást. A gyártót hazánkban az egyik jól ismert generálkivitelező képviseli.

Az eszközbérléssel foglalkozó cégeknél országszerte szinte „sorban állnak” a kivitelezők zsalurendszerekért, állványokért és darukért.

A korszerű és jó ár/érték arányú, nemzetközi viszonylatban ismert SAEZ toronydaruk eddig nem voltak jelen hazánkban, illetve nem volt a gyártónak itthon disztribútora – ismertette a részleteket Grabarics Gábor, a vezérképviseletet ellátó, generálkivitelezőként ismert Grabarics Építőipari Kft. tulajdonosa.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A kereslethez igazodó géppark

A vezető hozzátette: a spanyol gyártó egészen 36 tonnás teherbírásig készít különböző kialakítású toronydarukat, akár 65 méteres gémmel és ugyanilyen magassággal. A cég nemcsak értékesíti az eszközöket a jövőben, de bér-daruparkot is kiépít.

Mint mondta, a gépparkot sokkal könnyebb hozzáigazítani az aktuális kereslethez, mint hozzáértő embereket találni, de ezzel együtt a magyar cég vezetője reméli, hogy a most megkötött, átfogó szerződés a SAEZ-zel valamennyire a teljes ágazat nehézségeit is enyhíti majd. Az első spanyol óriások már el is kezdték itthon a munkát.

Van még erő az építőiparban

Továbbra is dinamikusan bővül az építőipar. A legfrissebb adatok szerint februárban az ágazat 26 százalékos éves szintű növekedést ért el. Ez ugyan lassulást mutat a januári több mint 43 százalékos bővüléshez képest, de még mindig látványos emelkedést jelent - írta kommentárjában az ingatlan.com.

2018 februárjában az építőipari termelés volumene 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisban publikált adataiból.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt 2018 februárjában: az épületeké 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Előbbiek növekedése ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében a termelés gyorsforgalmi utak építése, illetve vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 24,9, az egyéb építményeké 44,9, a speciális szaképítésé 21,4 százalékkal nőtt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erős zuhanásra figyelmeztet a német jegybank »