Már megint dorgálja a kormányt Brüsszel

| olvasási idő: kb. 1 perc

Brüsszelt nem csupán a hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozások sorsa érdekli, az Európai Unió a burkolt vagy nyílt államosító törekvéseket az uniós alapszabadságok megsértésének tekinti, ami átírhatja a magyar kormánynak a közszolgáltatások állami kézbe koncentrálására vonatkozó teveit - olvasható a pénteki Népszabadságban.

Mint a napilap írja, újabb kötelezettségszegési eljárás megindításának veszélyére figyelmeztette az Európai Bizottság (EB) Magyarországot, ezúttal a hulladéktörvény átírása miatt. Az EB komoly kifogásokat fogalmazott meg, elsősorban azt sérelmezve, hogy 2013-tól a hulladékgazdálkodás állami kézbe kerül, és azokat a nem állami többségi tulajdonú vállalkozásokat, amelyek jelenleg ezt a szektort üzemeltetik, kártalanítás nélkül kiszorítják a piacról.

A Népszabadság hozzájutott a bizottság eredeti leveléhez, amelyben az EB azt kéri, hogy a kormány küldje el a hulladéktörvény módosításának részletes magyarázatát, a piackorlátozó lépések indokait, az érintett vállalkozások felsorolását, az intézkedéseket megalapozó környezeti, jogi és gazdasági hatásvizsgálatokat, illetve a részletes számításokat arról, mi alapján kártalanítják a kiebrudalt magánvállalkozásokat. A lap úgy tudja, hogy a július 19-i keltezésű levél kézhezvétele nyomán a kormányzat illetékesei "egész pályás letámadásra" számítanak Brüsszel részéről a további közszolgáltatás-államosítási lépésekkel kapcsolatban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tetemes összeget fordítanak az osztrákok a tömegközlekedésre »