Már nem dübörög az orosz ipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Júniusban csökkent az orosz ipari termelés elsősorban a feldolgozóipari termelés visszaesése miatt. Közben Oroszország 7 százalékkal, tonnánként 133,1 dollárra mérsékli a kivitelre szánt kőolaj vámját augusztustól a júliusi 143,1 dollárról a kőolaj árának csökkenése miatt.

Az orosz statisztikai hivatal szerdán ismertetett adatai szerint az ipari termelés júniusban 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Májusban még ennél is nagyobb mértékű, 5,5 százalékos volt a csökkenés.

A Reuters által megkérdezett elemzők némileg szerényebb, 4,2 százalékos termeléscsökkenésre számítottak júniusra. Egy éve júniusban az orosz ipari termelés még 0,4 százalékkal nőtt. Idén júniusban a feldolgozóipari termelés 6,6 százalékkal, a közüzemi termelés 1 százalékkal esett is vissza.

Havi összevetésben az ipari termelés 0,6 százalékkal nőtt júniusban a májusi 1,4 százalékos csökkenés után. Az ipari termelés 2,7 százalékkal maradt el az idei első hat hónapban a tavaly azonos időszakitól.

Csökken az exportvám
Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül az olaj exportvámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy meghatározott képlet alapján állapít meg.
A július 14-én záródott egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 58,92 dollár volt. Egy hónappal korábban még 62,17 dollárt kellett fizetni egy hordó olajért. A tavaly június 14-én záródott egy hónapban az Urals átlagára 100 dollár körüli volt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mélyponton az olajtermelés »