Már sokkal könnyebben találnak munkát a fiatalok

| forrás:
mti
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az utóbbi időben egyre alacsonyabb munkanélküliségi rátákat jelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely azt jelenti, hogy a foglalkoztatottak számához mérten folyamatosan csökken a munkanélküliek aránya. A jó hír a fiatal, még csak szárnyait bontogató korosztályt is érinti, egy mai bejelentés szerint ugyanis a 15-24 évesek körében mindössze 11,3 százalék a munkanélküliség, amely jóval kisebb még az uniós átlagnál is, a 2010-es adathoz képest pedig több mint 50 százalékos csökkenést jelent.

60 százalékkal több fiatal dolgozik

Magyarországon az elmúlt hét évben jelentősen csökkent a fiatalkori munkanélküliség, és már jóval az európai uniós átlag alatt van - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken.

Mint mondta, a 15-24 éves korosztály mostani, 11,3 százalékos munkanélküliségi aránya 2010-ben még 26,5 százalék volt. Az uniós átlag jelenleg 16,6 százalék - jegyezte meg.

Kiemelte, ez idő alatt a fiatalok foglalkoztatottsága 18,6 százalékról 29,3 százalékra nőtt, amely mintegy 60 százalékos emelkedést jelent.

Novák Katalin a fiatalok elhelyezkedését segítő intézkedések közül az ifjúsági garanciaprogramot emelte ki. Ez azoknak a 25 év alattiaknak biztosít képzést vagy munkalehetőséget, akik legalább hat hónapja nem találtak munkát. 

A programon keresztül eddig 190 ezer fiatalt tudtak megszólítani, közülük 90 ezernek már konkrét ajánlatot is tettek - fűzte hozzá.

A munkáltatók is jól jártak

A munkahelyvédelmi akció ösztönzőleg hat a munkáltatókra is. Ennek keretében ugyanis különböző kedvezményeket kapnak azok a cégek, amelyek 25 év alattiakat alkalmaznak. Az államtitkár hangsúlyozta, a programnak köszönhetően már 170 ezer fiatalnak sikerült elhelyezkednie, ez pedig mintegy 2 milliárd forintos megtakarítást eredményezett a munkáltatóknál. 

Böröcz László, a Fidelitas elnöke pedig az 2016-os Eurostat-adatokra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint 18 uniós országban 15 százalék feletti, 11 országban pedig 20 százaléknál is magasabb a fiatalkori munkanélküliség. 

A helyzet Görögországban és Spanyolországban a legrosszabb, ahol minden második fiatal keres munkát - mondta.

A fiatalok is optimistábbak

Hazánkban már a fiatalok is bizakodóbban tekintenek jövőjükre, elhelyezkedési lehetőségeik javulásáról számolnak be. Ezt jól prezentálja a 4 évente lebonyolított ifjúságkutatás is: míg 2012-ben a megkérdezett fiatalok 40 százalékának volt munkája, a 2016-os felmérésen ez az arány már 54 százalék volt - ismertette Böröcz László.

Az elnök megemlítette továbbá a fiatalokat segítő legfrissebb intézkedéseket is. Ide tartozik például a nyelvvizsga támogatása, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árának visszatérítése is.

Az elmúlt évek számai

A fiatalok munkanélküliségi arányát 2 fő korosztályban is vizsgálták: külön felmérték a 20 és 24 év közötti, valamint a 25 és 29 év közötti korcsoport foglalkoztatottsági arányát az elmúlt évtizedekben.

Munkanélküliek száma a 20-24 és a 25-29 éves fiatalok körében, ezer fő. Forrás: mti

Az infografikán láthatjuk, hogy a 25 és 29 évesek esetében a 2010-es év volt a legrosszabb. Ebben az időszakban több mint 70 ezer embernek nem volt munkája ebből a korosztályból.

A 20-24 évesek körében pedig 2012-ben volt a legelkeserítőbb a helyzet: csaknem 74 ezer fiatal nem talált állást ebben az évben.

2013-tól azonban mindkét korosztálynál meredeken csökken a munkanélküliségi arány, 2016-ra pedig az elmúlt 19 év legalacsonyabb szintjét érték el.

Olvastad már? Sokan még a legkeresettebb végzettségekkel sem találnak állást
Hónapok óta sorra érkeznek a jó hírek a magyar gazdaságról. Van azonban egy tényező, amely a legbizakodóbb elemzőket is aggodalommal tölt el, nem hiába említik meg szinte minden értékelésnél: az ágazatok szárnyát bizony könnyen levághatja a munkaerőhiány. Több területen viszont a munkanélküliség is felüti a fejét.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közel sem számoltak ennyi munkanélkülivel »