Már temeti is az EB a szabadkereskedelmi egyezményt?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai elnökválasztás eredménye miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) határozatlan idejű szüneteltetésére lehet számítani - jelentette ki Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos az uniós tagországok gazdasági és kereskedelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében pénteken.

Évekig húzódhat

Most, hogy az új amerikai elnököt megválasztották, "nem lehet tudni pontosan, mi következik" - mondta. Véleménye szerint bizonytalanná vált a megállapodás sorsa, mivel az új adminisztráció számára nem ez az első számú prioritás. Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke ugyanis korábban több eltérő kijelentést tett gazdaságpolitikai kérdésekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német középvállalkozások szövetségének (UMU) berlini rendezvényén elmondott csütörtöki beszédében a kereskedelempolitikával kapcsolatban kifejtette, nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére.

Van még remény?

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa pénteken, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása során hangsúlyozta, az Európai Bizottság nyitott a tárgyalások folytatására és reméli, hogy sikeresen lezárják azt.

Felidézte, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke levelet írt Donald Trumpnak, amelyben hangsúlyozták a közös értékeket, az erős, stratégiai partnerséget EU és az Egyesült Államok között. Ebben egyúttal mielőbb egy közös csúcstalálkozó megrendezését javasolták - tette hozzá.

Jó? Rossz?

A TTIP megkötését célzó, évek óta húzódó tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyithatja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A szabadkereskedelmi egyezmények támogatói viszont többek között azzal érvelnek, hogy azok a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének kiváló eszközei.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gond van a tartós javak megrendelésevel »