Már termeli az energiát a svájci giganaperőmű

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A hónap elején helyezték üzembe a svájci Courgenayban az ország legnagyobb, tetőbe épített naperőművét. A beruházást az energiaipar és infrastruktúra fejlesztés területére specializálódott BKW vállalat, a svájci Jura kanton energetikai tudásközpontjának számító Energie du Jura szervezet, valamint az ipari logisztika globális piaci szereplője, a GEFCO valósította meg. Az erőmű önmagában teljesíti Jura kanton megújuló energiára vonatkozó 2021-es célkitűzéseinek felét.

43 000 négyzetméteres naperőmű

A GEFCO svájci leányvállalata 2015-ben döntött úgy, hogy modernizálja 78 ezer négyzetméteres alapterületű ipari parkját, amely 3000 gépjármű tárolására is alkalmas. A Courgenay városában található telephely tetőszerkezetére építették meg a 4 és fél focipálya alapterületű fotovoltaikus erőművet.

Az erőmű 23 886 panelből áll. 6,7 MWp teljesítményével a legnagyobb ilyen erőműnek számít Svájcban, és évente 6,7 GWh villamos energia termelésére képes, ami 1550 háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A 2015 végén elkezdett munka során három területi egységre bontva telepítették a naperőművet. Először a telephely 20 százalékát lefedő napelemeket építették meg, ez a munka 2016. március 30-ra készült el, összesen 1,2 MWp villamos teljesítményt biztosítva. Majd 2016. augusztusára fejezték be a másik két területen egy 3,2 MWp és egy 2,4 MWp teljesítményű panel állomány telepítését.

A watt-peak (Wp) a napelemek és napelemmodulok teljesítményének mértékegysége (névleges teljesítmény). Egy megawatt-peak (MWp) 1 millió watt-peaknek (Wp) felel meg. 

Jelentős környezetvédelmi projekt

A termelt energia egy részét közvetlenül, helyben használják fel a GEFCO által szállított és a telephelyen ideiglenesen tárolt elektromos autók töltésére. A fennmaradó részt a BKW hálózatába táplálják be, és a lakosság számára „zöld energiaként” juttatják el. A naperőmű által termelt energia közel felét fedezi Jura kanton 2021-es megújuló energiatermelési vállalásainak.

„Ez a naperőmű-telepítés különösen érdekes, hiszen egy régóta aktív ipari terület megerősítését jelenti. Kiváló példa jövőbeli projektek számára” -mondta David Faehndrich, az Energie du Jura igazgatója.

A termelt villamos energia 2400 tonna szén-dioxid megtakarítást tesz lehetővé évente (az Európai Unió által 2020-ra előirányzott energiamix alapján). A védőtető szerkezetének további, környezetvédelmi szempontból előnyös tulajdonsága az, hogy összegyűjti és ezáltal újrahasznosíthatóvá teszi az esővizet.

A courgenay-i fotovoltaikus erőmű számokban:
12 millió svájci frank
10 hónapos kivitelezési idő
6,7 MWp beépített kapacitás
23 886 fotovoltaikus panel
Termelési kapacitás: 6,7 GWh/év, 1500 háztartás átlagos fogyasztása
CO2 megtakarítás = 2400 tonna/év
530 oszlop és 1000 tonna acél beépítése

Példás együttműködés

Az erőmű megtervezése és megépítése a BKW, az Energie du Jura és a GEFCO közötti együttműködés eredménye. A GEFCO 2013-ban kezdeményezett együttműködést a kanton energiaügyi stratégiájáért felelős Energie du Jura szervezettel, amely aktívan részt vesz a megújuló energia részarányának növelésében, a helyi energiatermelési gyakorlat megváltoztatásában, amelyet Svájc 2050-re vonatkozó Energiarendszer Átalakítási Terve is megkövetel.

A projekt műszaki vezetésére és kivitelezésére az energiaipar és infrastruktúra fejlesztésre specializálódott BKW Csoportot kérte fel a GEFCO és a svájci energetikai szervezet.

„A park tükrözi a BKW vállalat fotovoltaikus rendszerek területén szerzett szakértelmét, illetve mind a saját, mind pedig partnerei elkötelezettségét az energiarendszer átalakítására” - nyilatkozott Renato Sturani, a BKW megújuló energiákkal és energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztéseinek vezetője.

Az együttműködés eredménye egy 12 millió svájci frank értékű közös beruházás.

Középpontban a fenntartható fejlődés

Az erőmű lehetővé teszi a GEFCO svájci vállalatának, hogy eredményesen csökkentse a környezetre gyakorolt hatását. Ez része a vállalat társadalmi felelősségvállalási politikájának.

„A svájci leányvállalat büszke az elért eredményre, amely összhangban van a cégcsoport környezetvédelmi politikájával” - hangsúlyozta Denis Igert, a GEFCO Svájc igazgatója.

„Ez a projekt tükrözi a GEFCO környezetvédelem iránti elkötelezettségét, amely a vevői elégedettség mellett szintén kiemelt fontosságú számunkra. A Csoport más telephelyei is követni fogják ezt a példát” - teszi hozzá Luc Nadal, a GEFCO Csoport vezérigazgatója.

A projekt révén, amely része a Svájci Államszövetség 2050-re vonatkozó energiastratégiájának, a GEFCO Csoport, a BKW és az EDJ hatékonyan részt vesz az energiarendszer átalakításában és a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítésekben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meghatározó lehet az energatikai piacon az Opus »