Már zsugorodik az orosz gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Novemberben éves alapon 0,5 százalékkal csökkent Oroszországban a bruttó hazai termék (GDP) - jelentette hétfőn az orosz gazdasági minisztérium.

Piaci elemzők szerint a gazdasági csökkenés legfontosabb oka a nemzetközi olajárak visszaesése és a nyugati országok által Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók. A rubel árfolyama szintén jelentősen gyengült az euróval és a dollárral szemben az elmúlt hónapokban.

60 dollár fölött az olaj

A Brent kőolaj hordónkénti ára a nemzetközi piacokon 1,35 százalékkal nőtt napi szinten hétfő délutánra, 60,25 dollár volt. Június végén még 110 dollár volt a hordónkénti ár.

A rubel hétfőn újra gyengült. Az euró árfolyama a reggeli 65,85 rubelről délutánra 69,2 rubelre nőtt, a dolláré 54,60 rubelről 56,76 rubelre.

A holland ING bank Moszkvában dolgozó elemzői szerint nincs ok az optimizmusra, ilyen alacsony olajárak mellett csak tovább romolhat az orosz gazdaság helyzete. Sok időnek kell eltelnie, míg újra nőhet a fogyasztói bizalom.

Decemberi orosz kormányzati felmérések szerint 2015-ben az olajárak csökkenése miatt 4 százalékkal mehet lejjebb az orosz GDP és akár 10 százalékot meghaladó infláció is lehet.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott az orosz autóexport »