Márciusban kezdődhet a Fed-enyhítés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Március előtt várhatóan nem kezd hozzá mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséhez az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) - jósolja a japán intézményi befektetők jelentős többsége az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport csütörtökön ismertetett új felmérése szerint.

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális - és különösen az amerikai - adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.

Legfrissebb vizsgálata során a ház egyik kérdése arra vonatkozott, hogy a rövid távú költségvetés elfogadásáról és az államadósság-limit néhány hónapra szóló felfüggesztéséről elért kongresszusi megállapodás csökkentette-e az amerikai költségvetési politikával kapcsolatos bizonytalanságokat. A japán befektetői közösség megosztottnak bizonyult: enyhe többségben voltak az igennel válaszolók (53,1 százalék), de 46,9 százalék úgy vélte, hogy az egyezség sem mérsékelte a kockázatokat.

Decemberben csökkenhet az eszközvásárlási keretösszeg

Az amerikai hivatalok és kormányzati szervek részleges leállása miatt az elemzők többsége szerint a jegybank szerepét betöltő Fed idén már nem kezdi meg a havi 85 milliárdos gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programjának a leépítését.

A Barclays azon kérdésére, hogy a japán intézményi kötvénybefektetői kör mikortól várja a Fed havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának kivezetését, októberre senki nem szavazott, decembert a múlt heti felmérésben kimutatott 17,9 százalék után most már csak 6,3 százalék valószínűsítette, a megkérdezettek háromnegyede viszont jövő márciusra vagy még későbbre - e táboron belül 3,1 százalék csak 2014 második felére - várja a Fed-program leépítésének kezdetét.

A befektetői hangulat markáns változását illusztrálja, hogy a kettővel ezelőtti hasonló felmérésében a megkérdezettek 76 százaléka idén decemberre jósolta az eszközvásárlási keretösszeg csökkentését.

Mit érnek Bernanke szavai?

Barack Obama Janet Yellent jelölte az amerikai jegybank új elnökének. A 67 esztendős Yellen lesz az első nő az intézmény élén. Egyúttal csaknem három évtized után ő lesz a Fed első demokrata párti elnöke.

Ben Bernanke, a Federal Reserve hamarosan leköszönő elnöke a nyáron egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, ha azt az amerikai gazdaság állapota lehetővé teszi.

Ezt a menetrendet az azóta lezajlott fejlemények nyomán most már kevéssé tartják valószínűnek elemzői körökben, ám Bernanke szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Nagy hatással van a hazai kamatpályára is

A Fed-program leépítésének kezdetével kapcsolatos várakozások módosulása közvetlenül hat a magyar jegybanki kamatpályára adott elemzői előrejelzésekre is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának kilátásairól e héten összeállított elemzésükben közölték, hogy az általuk eddig várt 3,25 százalékról 3,00 százalékra módosították az idei év végi MNB-alapkamatra szóló prognózisukat.

A felülvizsgálat egyik fő tényezője az, hogy a ház december helyett most már legkorábban januárra várja a Fed-program leépítésének kezdetét.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekszik a nyomás a nyomás a Huaweien »