-->

Matolcsy a kínaiak titkáról beszélt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meg kell építeni a barátság és az együttműködés eurázsiai hídját - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azon a könyvbemutatón, amelyen Hszi Csin-ping Kína kormányzásáról című kötetének magyar nyelvű kiadását mutatták be az Antall József Tudásközpont, a China International Publishing Group és a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetsége szervezésében hétfőn Budapesten.

Ötezer éves kultúra

A jegybank elnöke szerint a kínai elnök könyve számos fontos üzenetet fogalmaz meg Magyarország és Európa számára. "Okos és bölcs könyvet kapunk ajándékba, egy ötezer éves kultúra, egy négyezer éves állam üzeneteit" - fogalmazott.

A könyv egyik legfontosabb üzenetének nevezte azt, hogy minden fontos gazdasági eredmény mögött politikai stabilitás és jól működő állam áll. A kínai megújulás és álom egyben a globális megújulást is célozza - mondta Matolcsy György.

A keleti nyitás

Az MNB elnöke rámutatott: a könyv másik nagy tanulsága, hogy jelentős társadalmi és gazdasági teljesítményt csak kemény munkával, áldozatos tevékenységgel lehet elérni.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a Kína által meghirdetett Egy út - egy övezet kezdeményezés egybeesik a magyar kormány által meghirdetett keleti nyitás politikával. Magyarország az európai országok közül az elsőként csatlakozott az Egy út - egy övezet kezdeményezéshez - jelezte a kínai nagykövet.

Hosszú távú stratégiára törekednek

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya kiemelte: Kína a legnagyobb, legjelentősebb ázsiai hatalom, de felelős magatartással tekint a globális problémákra is. Sokan próbálják megfejteni a kínai csoda, a kínai siker titkát, ebben segít a mostani könyv is, amelynek egyik legfőbb mondanivalója, hogy a felelősséggel végzett tisztességes munka az eredmények alapja - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok a gazdaság, az élet minden területén stratégiai jelentőségűek, és bátorság kellett ahhoz, hogy az eltérő szövetségben élő, működő Magyarország Kínával hosszú távú stratégiai együttműködést alakítson ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja »