Matolcsy állta a szavát

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

Tartotta a jegybank a kamatot

Az elemzők kamattartásra számítottak, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György, a jegybank elnöke bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus.

Akkor azt is mondta, hogy az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Lefelé módosulhat a progózis

Az Equilor szerint most az a kérdés, hogy a szeptemberi Inflációs jelentés fő számait megismerve, vajon mennyiben változik meg a jegybanki előrejelzés?

Várakozásunk szerint a jelenlegi 3,3%-ról 3% közelébe csökkenhetik az idei növekedési ütem előrejelzését, a fogyasztói árindex 2015-ös éves növekedése pedig nulla közeli lehet a júniusban közzétett 0,3% után. Lefelé módosíthatják a 2016-os 2,4%-os prognózist is. A jegybank ismét megerősítheti, hogy a laza monetáris kondíciók sokáig maradhatnak érvényben és az inflációs cél elérése az elsődleges célja.

A részletes Inflációs jelentés csütörtökön lát majd napvilágot. A következő hetekben a Fed kamatemelésének halogatása és az alacsony infláció újabb kamatcsökkentési spekulációt indíthat el.

Hogyan változik az inflációs pálya? 

Az augusztusi inflációs adat alulmúlta a várakozást, az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztói árszínvonal. A nyári szokásos szezonális áresés mellett az üzemanyag-áresés dominálta az indexet.

Ha az olajárak stabilizálódnak a jelenlegi szinteken, akkor októbertől megkezdődhet a várt emelkedés az indexben, de a másodkörös hatások jelentőségére az MNB csütörtöki jelentése tehet több utalást. A maginfláció emelkedését a javuló bérdinamika és a lakossági fogyasztás növekedése támogatja.

Forrás: Bloomberg, Equilor

Kötvénypiaci újdonság

A szeptember 22-i MNB kamatdöntés egy újdonságot is hoz, de nem a szokványos értelemben. Ezen az ülésen került bevezetésre a fix kamatozású három hónapos betét, mint irányadó jegybanki eszköz. A kéthetes betétet pedig az MNB korlátozza, december végéig fokozatosan csökkentve az elhelyezhető mennyiséget. A likviditás átcsoportosítása vásárlásokat eredményezhet a hozamgörbe teljes szakaszán.

Forrás: Bloomberg, Equilor

Az önfinanszírozási program következményei jól látszanak: a külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány csökken. A most megkezdődő második lépcsőben a korlátlanul rendelkezésre álló új három hónapos jegybanki betétet igyekszik az MNB kevésbé attraktívvá tenni: az új instrumentum egyrészt nem számít be a banki likviditási fedezetbe, másrészt korlátozottan forgalomképes. A forgalomképesség hiánya azonban azoknak az intézményi befektetőknek, akik lejáratig szeretnék parkoltatni pénzüket nem visszatartó erő, ha a jegybanknál1%-kal magasabb hozamot érhetnek el, mint az azonos futamidőjű rövid állampapírban.

Még nem látható tisztán, hová áramlik majd a kéthetes betétből a tőke az év végéig, kelthet némi nyomást a hozamgörbe hosszabb oldalán is, de némi kivonásra is fel kell készülnünk. A piac szereplőinek elég ideje volt a felkészülésre, ezért jelentős hatásra a forint vagy az állampapírpiacon nem számítunk.

Lefelé korrigálhat a jegybank

Bebesy Dániel, a Budapest alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az elmúlt hónap globális és hazai fejleményei egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy tartósan alacsonyan maradnak a hazai kamatok. A fejlődő országok, és azon belül a Kínával kapcsolatos aggodalmak miatt egyre gyengébbnek tűnnek a globális növekedési kilátások, és újra előtérbe kerültek a deflációs aggodalmak is.

A gyengébb kilátások miatt egyelőre nem látszik, hogy a FED mikor is tudja elkezdeni a rég beharangozott kamatemelési ciklusát, ugyanakkor egyre bizonyosabbá válik, hogy jelentősebb, hosszan tartó emelési ciklustól nem kell tartani.

Az Európai Központi Bank is inkább a további enyhítések irányába tapogatózik. A kelet-közép-európai régió teljesen függetleníteni tudta magát a fejlődő országokat érintő válságtól, a devizák inkább erősödtek, és az állampapír-hozamok is mérséklődtek. A hazai fejlemények is inkább a lazább monetáris kondíciók irányába mutatnak. Az elmúlt hónapok inflációs számai elmaradtak a legutóbbi inflációs jelentésben vázolt pályától, és a gazdasági növekedés tekintetében is a lefelé mutató kockázatok erősödtek. Ezek tükrében várhatóan a jegybank a legfrissebb Inflációs Jelentésében lefelé korrigálja majd mind az inflációs, mind a növekedési előrejelzését. 

Nem kell tartani a feszültségtől

Annak ellenére, hogy a jegybank az elmúlt hónapok során nem változtatta az irányadó rátáját, a monetáris kondíciók az MNB eszköztár változtatása miatt folyamatosan enyhültek. A rövid kamatok közel egy százalékponttal vannak az 1,35%-ös irányadó kamatszint alatt.

A holnapi átállás a három hónapos betétre tovább fokozhatja a nyomást a rövid kamatokon, hisz várhatóan az MNB jelentősen korlátozza majd a kéthetes betéthez való hozzáférést. A piaci kamatok tehát továbbra is jelentősen elmaradhatnak az új irányadó instrumentum kamatától, ami az alacsonyabb inflációs pálya és a várhatóan gyengülő növekedés miatt egyelőre nem okoz feszültséget.

Nyomott infláció

A hazai inflációs folyamatok továbbra is nyomottak, az árak a nyári hónapok során is alacsony emelkedést mutattak. Az olaj világpiaci árának további esése, illetve az Európai Unióra és a világgazdaság több kulcs országára is jellemző nulla közeli fogyasztói árindex alapján magyarázható a folyamat - áll a Nézőpont Intézet kommentárjában.

Továbbra is erőteljes monetáris divergencia jellemzi a világgazdaságot. Az ellentétes folyamatok annak köszönhetőek, hogy a legjelentősebb szereplők más életciklusban tartanak a válságból való kilábalás során. Az Európai Uniót is a már ismert deflációs kockázatok fenyegetik, míg a kínai gazdaság növekedési ütemét a külső kereslet csökkenése mellett komoly belső strukturális problémák is hátráltatják. Ezzel szemben az amerikai jegybank szerepét betöltő FED még mindig kivár a kamatemeléssel, tekintettel a világgazdaság lassuló növekedésére.

Az elmaradt emelés több időt jelent az Európai Unió számára, hogy felkészüljön az amerikai szigorításra. Ennek következtében – az Európai Központi Bank részéről – az eszközvásárlási program felgyorsítására és egyéb növekedés-ösztönző programok elindítására lehet számítani, mely folyamatba további kamatcsökkentéssel a Magyar Nemzeti Bank is becsatlakozhat.

Az új eszköz, mely a kéthetes betét helyett a három hónapos betét lesz, jelentősen felduzzaszthatja a hazai piaci szereplők állampapír-állományát.

A legfontosabb feladat, hogy az ellentétes monetáris folyamatok között kialakult időbeni eltolódás lecsökkenjen, és a növekedés fenntartható keretek közé kerüljön. Ehhez a monetáris enyhítés felgyorsítása egy megfelelő eszköz lehet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Számos hiba a KÖBE biztosítónál - 25 millió az ára »