May végre tisztázta, milyen Brexitet akarnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Theresa May visszautasította pénteken az Európai Unió azon vádját, hogy London "szemezgetni" akar az uniós tagság előnyeiből a kötelezettségek vállalása nélkül. A brit miniszterelnök kijelentette: kormánya a brit uniós tagság megszűnése (Brexit) után minden létező szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik az Európai Unióval, és egyes szakosított EU-hatóságokban díjfizető társult tag maradna.

Eltérő álláspontok

Theresa May pénteken, a londoni City pénzügyi központjában tartott másfél órás előadást arról, hogy kormányának milyen elképzelései vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdasági-kereskedelmi kapcsolatairól a Brexit utáni időszakra. May érintette azokat a tárgyalási területeket, amelyekben az EU rendszeresen bírálatokat fogalmaz meg.

A konzervatív párti brit kormány Brexit-stratégiájának sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul.

London érvelése szerint a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené - mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság. A brit kormány ugyanakkor átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

Ezt  tervet több uniós vezető is elvetette, azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia "ki akarja mazsolázni" az EU-tagság előnyeit a belső piaci tagsággal járó kötelezettségek teljesítése nélkül.

Egyensúlyi törekvések

Feszült figyelemmel várt pénteki beszédében azonban a brit kormányfő kijelentette: a világ összes szabadkereskedelmi megállapodása a résztvevők érdekeinek megfelelő mértékű piaci hozzáférést tesz lehetővé.

"Ha ez szemezgetés, akkor minden kereskedelmi megállapodás szemezgetés" - fogalmazott a City polgármesterének hivatalában (Mansion House) tartott előadásában Theresa May.

Hangsúlyozta: az Európai Unió maga is különböző szintű piaci hozzáféréseket engedélyező megállapodásokat tart fenn összes szomszédjával, attól függően, hogy e szomszédos partnergazdaságok milyen mértékű kötelezettségeket hajlandók vállalni.

Az előnyök kimazsolázását az jelentené, ha Nagy-Britannia olyan egyezségre törekedne, amelyben jogosultságai és kötelezettségei nincsenek egyensúlyban - fogalmazott a brit miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Londonnak "kategorikusan és egyértelműen nem ez a célja".

Kijelentette: London a lehető legszélesebb és legmélyebb partneri viszonyra törekszik az EU-val uniós tagságának megszűnése után is, és ennek érdekében olyan kapcsolatrendszert szeretne, amely több ágazatra terjed ki és szélesebb körű együttműködést tesz lehetővé, mint a világban ma létező összes szabadkereskedelmi megállapodás bármelyike. A brit kormányfő szerint ez elérhető, mivel ez az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának egyaránt érdekében áll.

Új ötletet is bedobott

Elmondta azt is: Nagy-Britannia a Brexit után is díjfizető társult tagja maradna az Európai Unió egyes kritikus fontosságú hatóságainak, főleg azoknak, amelyek egyes ágazatok biztonsági és szolgáltatási előírásainak kialakításáért és betartatásáért felelnek.

A brit kormányfő a gyógyszeripart, a vegyipart és a repülést nevezte meg azon ágazatok között, amelyeknek uniós szabályozó hatóságaiban Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is jelen akar lenni.

Theresa May kijelentette: London elfogadja, hogy a társult tagság ezekben az EU-szervezetekben az adott ágazatot felügyelő uniós ügynökség előírásainak további nagy-britanniai érvényesítésével jár, és "megfelelő mértékű" brit anyagi hozzájárulást is jelent e hatóságok költségvetéséhez.

May most először említette, hogy London hajlandó lenne ilyen jellegű együttműködést fenntartani egyes szakosított EU-hatóságokkal, de az unió részéről már elhangzott ehhez hasonló, jóllehet sokkal kiterjedtebb társulási megállapodásra vonatkozó javaslat.

Tudják, mit akarnak

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense a minap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: az EU a London által szorgalmazott szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű viszonyrendszert akar fenntartani Nagy-Britanniával. Verhofstadt szerint az Európai Parlament például társulási szerződést szeretne Nagy-Britannia és az EU között, és elképzelése szerint ennek részét képezné a szabadkereskedelmi egyezmény.
Pénteki londoni beszédében

Theresa May kijelentette azonban, hogy a Brexit-tárgyalások következő szakaszának is "meglesznek a csúcs- és mélypontjai, és ahogy az bármilyen tárgyalási folyamatra jellemző, nem mindenki kap meg mindent, amit szeretne".

Nagy-Britannia kilép az EU belső piacáról is, és ezután az élet "más lesz, mint addig", egyes területeken a jelenleginél szűkebbé válik a hozzáférés egymás piacához - ismerte el a brit miniszterelnök.

Visszautasította azonban azt a gyakori uniós vádat, hogy London sincs tisztában saját Brexit-célkitűzéseivel. "Tudjuk, hogy mit akarunk, értjük (az EU tárgyalási) elveit is, de közös érdekünk, hogy (a Brexit-folyamat) sikerrel járjon" - fejezte be előadását Theresa May.

Így reagált Barnier

Üdvözölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) ügyében eljáró főtárgyalója pénteki Twitter-üzenetében a Theresa May brit kormányfő által országa és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatáról pénteken ismertetett elképzeléseket, amelyeket "világosnak" nevezett.

A főtárgyaló szerint Theresa May beszédében egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az unió egységes piacát és a vámuniót, valamint elismerte a kompromisszumokat. May javaslatai rávilágítanak arra, hogy az unió milyen elvek alapján tárgyal majd a majdani szabadkereskedelmi megállapodásról - tette hozzá Barnier.

Ezt olvasta már?

Új szabályok az óriásvállalatok ellen »

4IG 4980 (14,75 ) AKKO Invest 18800 (0,53 ) ALTEO 705 (-0,70 ) ANY 1355 (1,12 ) APPENINN 496 (5,08 ) AutoWallis 164 (-2,96 ) CIGPANNONIA 432 (0,12 ) CSEPEL 600 (1,69 ) CyBERG 1700 (-12,82 ) Duna House A 4080 (-0,49 ) ELMU 27600 (-2,13 ) EMASZ 25800 (-0,77 ) ENEFI 375 (19,43 ) ESTMEDIA 99 (14,58 ) FUTURAQUA 46 (-2,98 ) GSPARK 3650 (1,39 ) KONZUM 203 (-1,22 ) MASTERPLAST 705 (1,44 ) MOL 3350 (0,18 ) MTELEKOM 465 (-1,17 ) NORDTELEKOM 41 (-4,65 ) NUTEX 29 (-6,13 ) OPUS 407 (0,99 ) ORMESTER 1380 (20,00 ) OTP 12800 (-0,23 ) OTT1 225 (19,68 ) RABA 1220 (4,27 ) RICHTER 5305 (-1,21 ) SET Group 560 (19,66 ) TAKAREK 660 (2,64 ) WABERERS 1685 (3,69 ) ZWACK 17100 (-0,87 )