-->

Még csiszolni kell a szabadkereskedelmi megállapodáson

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kanadai és a német kormány egyetért abban, hogy még az októberre tervezett aláírás előtt tisztázni kell bizonyos dolgokat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményből (CETA).

Ez derült ki Chrystia Freeland kanadai külkereskedelmi miniszter és Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter, alkancellár közös sajtótájékoztatóján, amelyet csütörtökön tartottak Montrealban a kétoldalú tárgyalások után.

Freeland leszögezte, hogy nem az öt évig tartó egyeztetések után 2014-ben lezárt megállapodás újratárgyalásáról van szó.

"A célunk, hogy egy méltányos és korszerű szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét segítsük elő, nem egyszerűn egy szabadkereskedelmit" - hangoztatta a német alkancellár, aki szerint az egyezmény aláírása előtt a kanadai kormány és az Európai Bizottság egy "jogi nyilatkozatban" teszi közzé a tisztázó magyarázatokat.

Németországban éles viták tárgya a CETA, amelynek ellenzői attól tartanak, hogy általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét a megállapodás életbe lépése. A tervek szerint szombaton több német nagyvárosban tüntetést tartanak a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás elleni tiltakozás jegyében.

A szakszervezetek tisztázni akarnak bizonyos dolgokat a beruházások és a munkaügyi jogok védelmét, valamint a közszolgáltatásokat és a közbeszerzéseket illetően - emlékeztetett Sigmar Gabriel, hozzátéve, hogy a magyarázatok segítenek majd meggyőzni a szakszervezeteket a megállapodás előnyeiről.

A tervek szerint az Európai Unió és Kanada október végi csúcstalálkozóján írják alá a szabadkereskedelmi megállapodást, majd a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, hogy törvényerőre emelkedjen. A baloldali erők egy része, környezetvédők és populista mozgalmak azonban nem elégedettek a megállapodás kidolgozott szövegével.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meglepően nagyot ugrott a foglalkoztatás Amerikában »