Még idén eldőlhet a paksi atomerőmű negyedik blokkjának sorsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A paksi atomerőmű első három blokkja már megkapta az engedélyt a további működéshez, a negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása folyamatban van, az eljárás még idén lezárulhat - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szeptember 18-22. között zajló 61. közgyűlésén.

A magyar delegáció vezetője hangsúlyozta, Magyarországon az atomenergia a villamosenergia-termelés megbízható forrásaként biztosítja a fogyasztók számára a stabil ellátást, és a jövőben is a hazai áramszükséglet jelentős részét fedezheti.

Békés célú, hosszú távú alkalmazás

Az államtitkár felszólalásában kiemelte az atomenergia békés célú, hosszú távú alkalmazása érdekében tett újabb magyar lépéseket. A Paks II. projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt. Áprilistól tárca nélküli miniszter látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

Aradszki András a közlemény szerint elmondta, az idén tavasszal megrendezett Nukleáris Biztonsági Egyezmény 7. felülvizsgálati értekezlete igazolta, hogy a magyar gyakorlat megfelel a biztonsági követelményeknek, emellett több ponton is jó gyakorlatnak minősített, követendő példa.

Nukleáris védettség garantálja

Az államtitkár hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét a nukleáris védettség teljes körű garantálása iránt. Emlékeztetett, hogy kedvező eredménnyel zárult idén a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat (IPPAS) magyar kormány kérésére elvégzett, 12 napos követő-missziója.

A nukleáris védettség jogi és hatósági hátterére, a nukleáris és más radioaktív anyagok, a kapcsolódó létesítmények és tevékenységek fizikai védelmére kiterjedő átfogó utóvizsgálat megállapította, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a 2013-as felülvizsgálati misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában.

Együttműködő központ

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a NÜA 2016 decemberében együttműködő központjává jelölte ki a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontját (MTA-EK). Az intézmény a világon elsőként kapta meg ezt a minősítést a nukleáris törvényszéki analitika területén a nemzetközi szervezettől.

Hozzátette: Magyarország innovatív nukleáris védettségi megoldásokkal és meglévő szakmai tudásbázisával a továbbiakban is kész támogatni a NAÜ szakterületi törekvéseit és tevékenységeit.

Az NFM közleménye szerint a NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlés keretében számos szakmai találkozót tartanak, lehetőséget biztosítva a résztvevőknek az atomenergia különféle alkalmazási területein elért eredmények és egyéb új fejlemények megvitatására.

A közgyűlés kísérőrendezvényei között idén is megrendezik a tudományos fórumot, amelynek aktuális fő témája a nukleáris technológiák szerepe az egészségügyben: a megelőzés, diagnosztizálás és kezelés.

Magyarország a NAÜ 1957-ben történt megalapítása óta tagja a szervezetnek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű »