Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények emelkedése is azt láttatja, hogy sokan felismerték és elfogadták a jelenlegi piaci helyzetet, és nem halasztják tovább ingatlanvásárlási vagy befektetési szándékukat. A négyzetméter- és átlagárak változásai pedig őket igazolják - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci információkat összefoglaló kiadványában.

A státuszokat vizsgálva erősödő budapesti vállalkozói réteget érzékelünk, amely szintén magyarázható a hitelezési lehetőségek könnyítésével és a további befektetési szándék erősödésével egyaránt - olvasható a Duna House Barométerben.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A vállalkozók mellett a legdrágább ingatlanokat a felső vezetői réteg keresi a piacon, ők Budapesten már 50 millió forint feletti ingatlanokat vásároltak és adtak el egyaránt az elmúlt hónapban.

Eladói oldalon még csak nagyon kis részaránnyal, jellemzően Budapesten jelent meg a korábban befektetési céllal vásárolt ingatlanok értékesítése, ami szintén a befektetői bizalmat mutatja a piac iránt.

Duna House Tranzakciószám Becslés (DH-TB)

Lendületben maradt a tavaszi hazai ingatlanforgalom. Az erős márciusi hónap után, áprilisban ismét 13 ezer feletti tranzakciószámmal zárt a piac, így az év első 4 hónapjában az adás-vételek száma meghaladta az 50 ezres határt.

Ez az áprilisi forgalom az elmúlt két év átlagának tekinthető, a tavalyelőtti forgalomnál 7 százalékkal gyengébb, a tavalyinál viszont 6 százalék erősebb volt.

Budán, 2018 áprilisában, a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok a tranzakciók felét jelentették. Pesten ennek az aránya 22 százalék volt, a város ezen részén még jóval nagyobb százalékban találni alacsonyabb áron is ingatlant, mint Budán.

Az árak mellett nőtt a nagyobb méretek iránt a kereslet tavalyhoz képest a budai kerületekben,míg Pesten a 40-80 négyzetméter közötti lakások lettek kapósabbak.

Pest megyében nőtt a kereslet a 60-120 négyzetméteres ingatlanokra, vidéken pedig a 80 négyzetméter feletti kategóriáknál mérhető némi növekedés. Az árak természetesen nem csak Budapesten, hanem az ország többi részén is emelkedtek, de 400 ezer forintnál csak az ingatlanok 5-, illetve 9 százalékának volt magasabb a négyzetméterára.

Hol tartanak az árak?

A nyugat-magyarországi téglalakásokat leszámítva nőtt az ingatlanok eladási- és négyzetméterára tavalyhoz képest. Panellakást a keleti országrészben 221-, nyugaton 227 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett vásárolni. Keleten ennél drágább volt a téglalakások négyzetmétere, ott 278 ezer forintot kértek érte.

A fővárosban teljesen más dimenziót képviselnek az eladások, mint vidéken. Legalacsonyabb vételáron pesti panelt lehetett vásárolni (380 ezer forint/négyzetméter), amellyel szemben a budai tégla lakások majd 700 ezer forintos négyzeméteráron keltek el.

A belvárosban valamelyest csökkent a négyzetméterár, a többi kategóriát azonban 15-32 százalékos növekedés jellemzi 2017 áprilisához képest.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Évek óta erre vár az ingatlanpiac »