Még szigorúbb lesz az MNB a bankokkal

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltságának csökkentése, illetve az emelkedés megakadályozása pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt fontosságú. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábban már bevezetett devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) szigorításával és az új devizaegyensúly mutató (DEM) bevezetésével tovább mérsékli a bankrendszer és így az ország sérülékenységét - tájékoztatott a jegybank.

Így alakult a múlt

2007-2008 során a rövid külföldi források több mint megduplázódása - 8,5 milliárd euróról csaknem 20 milliárd euróra való növekedése - rendszerszintű problémákat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon.

2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat következtében elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárd euróra esett 2015 első negyedévének végére. Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárd euróról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott.

A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig közel 9 százalékos arányt képvisel a 2002-2003. évi 6 százalékkal szemben.

Elfogadták a módosítást

Az MNB az új szabályozás bevezetéséről 2015. április eleje óta egyeztetett a hazai bankszektorral és az Európai Központi Bankkal. Az egyeztetések eredményeként az MNB Pénzügyi StabilitásiTanácsa 2015. július 7-én fogadta el a devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) módosításáról, illetve a devizaegyensúly mutató (DEM) bevezetéséről szóló rendeleteket.

A DMM szigorítása során stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swapállományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik.

Az új DEM szabályozás pedig a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékában, ezzel mérsékelve a bankokswap-piacra való túlzott ráutaltságát. Az új MNB rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba.

Kisebb lesz a kitettség

Az új, jegybanki szabályozás nemcsak megakadályozza a bankrendszerben a rövid külföldi források újbóli megemelkedését, hanem csökkenti azok állományát. A bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami mérlegfőösszeg arányosan 6 százalékos értéket jelent.

Az MNB rendeletek szövege várhatóan 2015. július folyamán jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A jegybank elfogadta a CIG helyreállítási tervét »